Rezultati pojačanog nadzora prometa proteklog vikenda (4. – 6. rujna 2020.)

0
35

Policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja kao što su: alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela te prekršaji motociklista. Ove aktivnosti posebno usmjerene prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda od 4. do 6. rujna 2020. godine utvrdili su ukupno 5.242 prekršaja od kojih izdvajamo:
– 365 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,37 g/kg izmjerena je na području PU brodsko – posavske;
– 2.504 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU zadarske i iznosila je 239 km/h;
– 606 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa;
– 268 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza počinjenih prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko – dalmatinske, 49 prekršaja, dok je najmanji broj takvih prekršaja utvrđen u PU karlovačkoj, 5 prekršaja.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka sa 448 prekršaja, dok je najmanji broj takvih prekršaja zabilježen u PU međimurskoj, 15 prekršaja.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko – dalmatinske, 110 prekršaja.

Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU istarske, odnosno 41 takav prekršaj.

Ako malo detaljnije proanaliziramo vidimo da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 31 do 40 godina i to 87 takvih prekršaja, kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51-1,00 g/kg što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene 24 osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 28 teških prekršaja, od kojih najviše:
nedopuštena koncentracija alkohola – 17 prekršaja;
vožnja prekomjernom brzinom – 2 prekršaja;
upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 4 prekršaja;
upravljanje prije stjecanja prava – 4 prekršaja;
vožnja pod utjecajem opojnih droga – 1 prekršaj.

Iz tog razloga 8 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati te je protiv 9 vozača proveden žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju od 4. do 6. rujna 2020. na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 78 prometnih nesreća s nastradalim osobama. Nije bilo nesreća s poginulim osobama. U ostalim nesrećama ozlijeđena su 102 sudionika.

Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.

Pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Izvor: MUP