Rezultati pojačanog nadzora vozila i vozača te akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

0
105

Rezultati pojačanog postupanja policije u prometu za vikend.

U noćnim satima u dane vikenda, od 22. do 25. studenoga 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača s ciljem suzbijanja činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 498 prometnih prekršaja, od čega je 53 prekršaja vozača s alkoholom, 217 prekršaja nepropisne brzine, 33 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 26 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan prekršaj upravljanja vozilom pod zabranom, sedam prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 160 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježena koncentracija alkohola je:
– u subotu, 23. studenoga 2019. godine nedugo iza ponoći, 39-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Varaždinske ulice u smjeru juga. Dolaskom do kućnog broja 61 a, nije se zaustavio na znak ovlaštene službene osobe, već se nastavio kretati u smjeru juga. U bijegu je dolaskom do kućnog broja 9 Varaždinske ulice sustignut i zaustavljen te je utvrđeno da kod sebe za vrijeme vožnje nema vozačku dozvolu odnosno odbio ju je pokazati na zahtjev policijskih službenika, radi čega je priveden u službene prostorije gdje mu je izmjerena koncentracija alkohola od 2,74 g/kg. Isti je uhićen i priveden na prekršajni sud.
– danas, 25. studenoga 2019. godine oko 1 sat, 28-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Heinzelove ulice u smjeru sjevera. Dolaskom do raskrižja sa Slavonskom avenijom zaustavljena je te joj je izmjerena koncentracija alkohola od 0.92 g/kg te je isključena iz prometa.

Prilikom provođenja akcije, sedam osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a šest osoba je uhićeno i privedeno na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Od 53 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod devet vozača (17%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1.5 g/kg, i evidentirano je devet mladih vozača (15%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Izvor: MUP