Rezultati pojačanog nadzora vozila i vozača te akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

0
83

Tijekom provođenja akcije tri osobe su odbile preliminarno testiranje na drogu.

U noćnim satima u dane vikenda, od 11. do 14. listopada 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača s ciljem suzbijanja činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 547 prometnih prekršaja, od čega je 50 prekršaja vozača s alkoholom, 186 prekršaja nepropisne brzine, 52 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 55 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva prekršaja upravljanja vozilom koje je neregistrirano ili tehnički neispravno i 199 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježena koncentracija alkohola je:

– u nedjelju, 6. listopada 2019. godine oko 20 sati, 57-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a zaustavljen je u Zaprešiću u Novoj ulici gdje mu je obavljenim nadzorom izmjerena koncentracija alkohola od 2,50 g/kg. Isključen je iz prometa, uhićen i prepraćen u službene prostorije do otrežnjenja.

– u nedjelju, 13. listopada 2019. godine oko 1.45 sati, 26-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a zaustavljena je u mjestu Lukarišće u Bjelovarskoj ulici gdje joj je izmjerena koncentracija alkohola od 1,10 g/kg. Isključena je iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na 12 sati.

Prilikom provođenja akcije, deset osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a osam osoba je uhićeno i privedeno na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Od 50 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 12 vozača (24,0%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 14 mladih vozača (28,0%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Izvor: Zagrebačka policija