Rezultati pojačanog postupanja policije usklađeni s akcijom ROADPOL

0
64
- Advertisement -

Prilikom provođenja akcije, četiri su osobe smješten u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a tri su osobe uhićene i privedene na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Od 7. do 13. prosinca 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je ciljana akcija „Nadzor vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga“ koja se istovremeno provodi i u svim zemljama Europske unije. U tjednoj akciji kontrolirana su ukupno 1.842 vozača od kojih je 51 bio pod utjecajem alkohola.

- Advertisement -

U sklopu akcije „Pojačani nadzor vozila i vozača“ u dane vikenda od 11. do 14.prosinca 2020. godine, na području PU zagrebačke provedena je i akcija pojačanog nadzora vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga usklađena s akcijom Europske unije „ROADPOL“.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 655 prometnih prekršaja, od čega 37 prekršaja vozača s alkoholom, 286 prekršaja nepropisne brzine, 59 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 50 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri prekršaja upravljanja vozilom pod zabranom, deset prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 207 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U subotu, 12. prosinca 2020. godine oko 19.20 sati, 52-godišnjak je upravljao osobnim automobilom našičkih registarskih oznaka kolnikom Žutičke ulice u mjestu Velika Hrastilnica, u smjeru sjevera kojom prilikom je prešao na suprotni trak kolnika i naletio na automobil zagrebačkih registarskih oznaka koji mu je dolazio u susret. Provedenim alkotestiranjem 52-godišnjaka, kod istog utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 2,26 g/kg , nakon čega je uhićen i smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva te će protiv istoga biti podnesen Optužni prijedlog. Za vrijeme navedenog događaja nastala je materijalna šteta.

U subotu, 12. prosinca 2020. godine oko 23 sata, 31-godišnjakinja upravljala je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka u Zagrebu, krećući se ulicom Oranice u smjeru juga gdje je zaustavljena i alkotestirana te joj je utvrđena koncentracija od 0,82 g/kg alkohola u organizmu. Ista je isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirane su ukupno šest osoba kod kojih je test bio negativan dok su dvije osobe odbile testiranje.

Od 37 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod osam vozača (21,6 %) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je osam mladih vozača (21,6 %) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

HINA

- Advertisement -