Sarajevo je ozbiljan kandidat za domaćina utrke Formule E 2020. godine

0
43
- Advertisement -

Jean-Eric Vergne, trenutni prvak Formule E, i Edmund Chu, direktor momčadi Techeetah, dali su podršku Sarajevu u kandidaturi za domaćina utrke Formule E.

Alta Shopping centra održana je press konferencija na kojoj su gosti – Jean Eric Vergne, vozač Techeeta tima, i Edmund Chu, direktor tima i član uprave osam nogomentih klubova, uključujući I Manchester City, dali svoju podršku gradonačelniku Abdulahu Skaki, kao i inicijatoru ideje Samiru Ceriću, u namjeri da 2020. godine organiziraju utrku Formule E u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -

Predstavnicima medija i gostima tom je prilikom bio i predstavljen bolid momčadi Techeetah DS E-Tense FE 19, koji je samo za ovu priliku dovezen direktno iz Pariza.

Domaćinstvo utrke Formule E bi za Bosnu i Hercegovinu značilo mnogo više od sportskog spektakla. To bi promoviralo ekonomske i turističke potencijale Sarajeva i BiH, privuklo bi nove investitore, te omogućilo brži ekonomski razvoj i svojevrsni preporod cijele regije.

Osim toga, dolazak nekih od najvećih svjetskih kompanija, koje se automatski vežu uz organizaciju utrke Formule E, donio bi i kreiranje novih poslova, te poticajno djelovao na ekonomiju i poslovnu klimu čitave zemlje. Potencijal koji sa sobom nose ovakvi događaji i ljudi vezani uz njih, širi je od samo tog događaja, pa podrazumijeva i otvaranje mogućnosti investiranja u nogomet, košarku, tenis i druge sportove. Otvara se i prostor za razvoj domaćeg potencijala u smislu razvoja tehnologije, inovacija i talenata u svim kreativnim poljima društvenog djelovanja.

“Prema svemu što sam do sada čuo i vidio, Sarajevo ima potencijal za velike poslovne projekte i mi smo veoma zainteresirani za investiranje u sportski i tehnološki sektor. Ako pogledate koliko je prvenstvo Formule E značio metropolama poput New Yorka, Hong Konga, Pariza i drugih gradova, onda je sasvim jasno koliko bi ova jedinstvena platforma značila za globalno pozicioniranje Sarajeva.”- izjavio je Edmund Chu, predsjednik Techeetah tima i član uprave Manchester Cityja.

Jean-Eric Vergne, trenutni prvak Formule E, izrazio je oduševljenje glavnim gradom BIH, uz napomenu kako vjeruje da bi sarajevske ulice i bolid koji vozi bili sjajan spoj.

“Želimo mijenjati stanje u kojem svi veliki događaji zaobilaze Sarajevo. Svjesni smo količine posla i izazova kojeg smo se prihvatili, ali ja vjerujem da mi to možemo, te da naš grad i država zaslužuju biti rame uz rame sa svjetskim metropolama.”- izjavio je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Samir Cerić, CEO Sarajevo Sports International, iznio je ovu ideju i viziju za Sarajevo s mnogo samopouzdanja, imajući u vidu svoje dosadašnje poslovne uspjehe i kontakte. Činjenica da su na njegov poziv u Sarajevo došli predstavnici svjetskog prvenstva Formule E, među kojima je trenutni svjetski prvak, mnogo govori o poslovnom kredibilitetu gospodina Cerića i ulijeva povjerenje u uspješnu realizaciju ove ideje.

- Advertisement -