Seat Ibiza pete generacije predstavljen prije premijere u Ženevi

0
4

Zahvaljujući modularnoj platformi MQB međuosovinski razmak narastao je 95 mm pa je Seat Ibiza pete generacije narasla za pola klase. Prostranost tako postaje jedan od najvećih aduta, a izgled po uzoru na aktualni Leon dodatan je plus.

Zanimljivo, kompaktni gabariti i dalje su nepromijenjeni. Čak, štoviše dužina je smanjena za dva milimetra, a dodatnih 95 dobiveno je na račun osjetno manjih prevjesa. Međuosovinskim razmakom od 256,4 cm Seat Ibiza je na pola puta između B i C-segmenta te će se na tržištu nametnuti kao jedan od lidera po pitanju prostranosti. Posebno će zahvalni biti putnici straga, a isti recept primijenit će novi Volkswagen Polo, koji stiže krajem godine.

Tajna je u modularnoj platformi MQB A0, koja je omogućila i povećanje širine za punih 87 mm, što osim prostranosti doprinosi i stabilnosti, pogotovo kad se uzme u obzir da je prednji trag kotača povećan za 60, a stražnji za 48 mm. Funkcionalnost Seat Ibize pete generacije povećava i prtljažnik napuhan na 355 litara (+63).

Glavni benzinski tržišni adut je 3-cilindarski 1.0 sa 95 i 115 KS, dok sredinom godine, usporedno s redizajnom Volkswagen Golfa, stiže i 4-cilindraš 1.5 TSI Evo sa 150 KS. Ljubiteljima dizelaša nudi se 1.6 TDI u izvedbama sa 80, 95 i 110 KS. Osnovni će biti dostupni uz 5-stupanjski ručni mjenjač, a svi ostali uz 6-stupanjski ručni ili 7-stupanjski automatski, uz doplatu.

Unutrašnjost donosi kvalitetnije materijale i bolju završnu obradu. Infotainment sustavom upravlja se preko 8-inčnog ekrana osjetljivog na dodir, a za komfor je zadužena sva sila gadgeta, uključujući i audio sustav sa sedam zvučnika snage 300 W.