Skandal: Audi lažirao brojeve šasije kako bi smanjio porezna davanja

0
3

Tri zaposlenika proizvođača iz Ingolstadta su pod istragom zbog sumnje da su na tržište Južne Koreje plasirali 18 automobila marke Audi kako bi smanjili porezna davanja, koja ovise o vrijednosti emisije ispušnih plinova.

Određene indikacije da se to dogodilo prvi su se puta pojavile u javnosti prije malo više od godine dana. Tada se spominjala sumnja da je Audi na tržišta Kine, Japana i Južne Koreje isporučio tisuće automobila s istim brojem šasije, no, zasad je dokazivo samo da ih se 18 nalazi u Južnoj Koreji.

Upravo broj šasije, odnosno VIN broj, treba biti jedinstveni znak raspoznavanja automobila. Poput otiska prsta kod ljudi.

Broj šasije po zakonu mora biti jedinstvena oznaka od 17 znakova, a kad se jedan automobil proizvede ista kombinacija brojeva i slova ne smije se ponoviti slijedećih 30 godina. Upravo pomoću broja šasije može se istražiti povijest svakog pojedinom primjerka, od vlasništva, polica osiguranja pa sve do eventualnih sudjelovanja u prometnim nesrećama.

Dakle, Audi, kao i u slučaju afere Dieselgate nije želio igrati pošteno. Premda su njemački istražitelji još prošle godine otkrili dokumente koji bi mogli potvrditi navedene radnje, tada je glasnogovornik Audija tvrdio kako uprava proizvođača iz Ingolstadta nije upoznata s činjenicom kako je bilo koji broj šasije, odnosno VIN broj, korišten više od jednog puta.

Što će reći sada, kad je optužnica od strane vlasti Južne Koreje pred vratima, saznat ćemo u slijedećim danima.