Software République : novi otvoreni ekosustav za inteligentnu i održivu mobilnost

0
37

Elie Girard, Bernard Charlès, Luca de Meo, Jean-Marc Chery i Patrice Caine, direktori tvrtki Atos, Dassault Systèmes, Grupe Renault, STMicroelectronics i Thales najavili su u četvrtak 8. travnja da će udružiti snage i osnovati Software République, novi ekosustav za inovacije u području inteligentne mobilnosti. Udruživanjem svojih komplementarnih iskustava i vještina, partneri planiraju razviti i plasirati na tržište sustave i softvere koji će gradovima, regijama, poduzećima i građanima osigurati obogaćenu i održivu mobilnost.

Umjetna inteligencija, kibernetička sigurnost, povezivost, ugrađena elektronika i virtualne tehnologije osigurat će izvrsnost ovih novih proizvoda i usluga. Taj otvoreni inovacijski ekosustav, koji je osnovalo pet predvodnika u područjima automobilske i tehnološke industrije otvorenih će ruku dočekati nove članove i s njima razvijati otvorenu suradnju.

Pitanje suvereniteta
Mobilnost se mijenja i pruža nove prilike. Prema istraživanju konzultantske kuće Boston Consulting Group, globalno tržište porast će za 60 % do 2035. i ostvariti ukupnu vrijednost od 11.000 milijardi eura. Ovaj rast uglavnom je potaknut dolaskom novih tehnologija, električnih vozila, novih komponenti, novih post-prodajnih usluga i drugih usluga dodane vrijednosti – čiji će se udjel povećati s 5 % na 45 % globalnog tržišta mobilnosti . Glavni industrijski igrači na drugim kontinentima, uz potpore njihovih država, već se uključuju u to i razvijaju mnoge o tih novih tehnologija kroz strategije poboljšanih integracija. Danas osnivači udruženja Software République izražavaju koliko je nužno za Francusku i Europu da zajedno izgrade održivi ekosustav koji će osigurati njihov suverenitet u tom području.

Tri glavna područja suradnje
Kako bi se zajedničkim snagama razvili i komercijalizirali sustavi inteligentne mobilnosti koji će omogućiti uvođenje lako prilagodljive ponude mobilnosti, prepoznata su tri glavna područja suradnje:
• Inteligentni sustavi koji će osigurati sigurnu povezanost između vozila i njegovog digitalnog i fizičkog okruženja;
• Sustavi simulacije i upravljanja podacima koji će optimizirati protoke u teritorijima i među tvrtkama;
• Energetski ekosustav koji će pojednostaviti iskustvo punjenja.

Partneri udruženja Software République raspravljaju o sljedećim temama:
Priključi i napuni (Plug and Charge)
Razvoj novih tehnologija i usluga omogućit će električnom automobilu, priključenom na kompatibilnu punionicu, automatsko prepoznavanje i punjenje bez dodatnih radnji od strane korisnika.

Optimiziranje tokova mobilnosti na različitim područjima
Trenutačan i otvoren pristup informacijama o mobilnosti i njihova simulacija među gradovima i regijama, što će omogućiti:
– korisnicima: da uvijek mogu odabrati najbolji način mobilnosti ovisno o vremenu, udobnosti ili utrošku energije
– operatorima: da stalno obogaćuju svoju ponudu usluga
– javnim institucijama: da mogu simulirati i primijeniti rješenja mobilnosti, primjerice u upravljanju kriznim situacijama, događanjima, itd.
– osobama koje osmišljavaju urbanističke planove: da mogu bolje predvidjeti iskorištavanje zemljišta.

Kako bi potaklo inovacije, udruženje Software République osnovat će i investicijski fond koji će financirati obećavajuće start-upove te poduzetnički inkubator koji će okupljati start-upove u području tehnologija pametne mobilnosti, koji će im omogućiti pristup zajedničkom i virtualnom okruženju za istraživanja i razvoj i mentoriranje putem vrijednosne mreže. Za predstavljanje ekosustava za start-upove i sveučilišta, članovi udruženja Software République planiraju organizirati podatkovni izazov kojim će pridonijeti razvoju električnih, povezanih i autonomnih tehnologija za mobilnost sutrašnjice.