Tijekom velikih hladnoća pazite na antifriz u motoru

0
1

Premda mnogi vozači znaju kako je antifriz ključna stavka za ispravan rad motora na niskim temperaturama, mnogi ga nažalost uopće ne provjeravaju i nemaju pojma koja im je točka ledišta.

Naime, uz kvalitetno motorno ulje rashladna je tekućina od presudne važnosti za ispravan i dugovječan rad motora. Tijekom zime nužno je dodavanje antifriza ne bi li se snizila točka ledišta, dok tijekom ljetnih vrućina povećava točku vrelišta. Dakle, doprinos antifriza je dvostruk.

Antifriz se uglavnom se proizvodi od monoetilenglikola (1,2-etandiola) i posebnih dodataka koji sadrže korozijske inhibitore neophodne za dugotrajnu zaštitu metala od korozije, uobičajeno korištenih u konstrukcijama sustava izmjene topline, uključujući i aluminij.

Krajnjem kupcu jeftinije je kupiti koncentrat, koji se razrjeđuje destiliranom vodom, ali moguće je koristiti i već razrijeđen. Koncentracija antifriza u rashladnoj tekućini najčešće treba iznositi oko 30 posto, ali taj omjer varira od proizvođača automobila i vrste motora. Uz koncentraciju od 30 posto točka ledišta rashladne tekućine motora iznosi -18, a vrelišta 104 stupnja, dok koncentracija od 50 posto ledište snižava na -36, a vrelište povećava na 106 stupnjeva.

Dakle, ovisno o podneblju u kojem živi vlasnik automobila, potrebno je odabrati ispravnu koncentraciju antifriza u rashladnoj tekućini. Naravno, obzirom da je antifriz otrovan potrebno ga je na adekvatan način prikupiti i zbrinuti. Antifriz ne smije samo ispustiti u okoliš.