Top 10 automobila koji imaju motor od drugog proizvođača

0
43748
- Advertisement -

Naslov ovog članka ne otkriva puno toga, jer danas je potpuno normalno da, primjerice, Škoda Octavia RS i Seat Leon FR koriste motor koji ima je donirao Volkswagen Golf GTI, ali ima i potpuno nespojivih kombinacija.

Izvukli smo TOP 10 najzanimljivijih, pa krenimo redom…

- Advertisement -

Mercedes-Benz A180d / Renault
Četvrta generacija Mercedes-Benza A-klase u osnovnim dizelskim izvedbama koristi 1.5-litreni dCi motor sa 115 KS i 260 Nm kojeg proizvodi Renault, a ugrađuje se i u brojne modele Nissana i Dacije.

 

Alfa Romeo Giulia QV / Ferrari
Talijanski limuzinski jurišnik Alfa Romeo Giulija QV pod haubom donosi 2.9-litrenog turbobenzinca V6 sa 510 KS kojeg je gotovo u potpunosti razvio Ferrari.

 

BMW 116i (F20) / PSA
Francuska PSA Grupa i BMW zajednički su razvili cijelu obitelj motora oznake EP. Radi se o benzincima 1.4 i 1.6 koji se ugrađuju u brojne modele Minija, BMW-a, Citroëna i Peugeota.

 

Pagani Huayra / Mercedes-AMG
Talijanski hipersportaš iz 2011. godine za pogon koristi V12 motor kojeg proizvodi Mercedes-AMG. No, Pagani Huayra nije prvi primjer takve suradnje, jer je AMG-ov motor koristila i Zonda. U top modelu Pagani Huayra BC V12 motor ispaljuje čak 780 KS.

 

Smart Fortwo / Renault
Premda je Smart Fortwo model koji potječe iz Daimler Grupe, razvijen je suradnjom Mercedes-Benza i Renaulta pa dijeli brojne komponenta s Renaultom Twingo, a pod haubom se nalaze isti benzinci koji se ugrađuju u pojedine modele Renaulta i Dacije.

 

Aston Martin Vantage / Mecedes-AMG
Najnovija generacija Aston Martina Vantage, po uzoru na većeg brata model DB11, za pogon koristi 4-litreni biturbo V8 motor, kojeg proizvodi Mercedes-AMG.

 

Lamborghini Huracan Performante / Audi
Jedan od najsposobnijih superportaša, koji je sposobnosti odavno dokazao rušenjem rekorda na stazi Nürburgring, pod haubom donosi 5.2-litreni V10 motor, kojeg proizvodi Audi, a ugrađuje se i u Audi R8.

 

Donkervoort D8 GTO-RS / Audi
Kao i ekstremni modeli Lotusa i Donkervoort D8 GTO-RS je automobil kojem je glavni cilj što manja masa pa na vagu donosi manje od 700 kilograma. No, bez obzira na to ne odriče se snažnog motora pa pod haubom donosi 2.5-litrenog 5-cilindarskog turbobenzinca. Isti je to motor kakav se ugrađuje u Audi RS3 i TT RS.

 

Lotus Evora GT430 / Toyota
Premda je Lotus Evora s prodajom krenuo još 2009. godine, još uvijek nije stigao nasljednik. Osim iznimnih voznih svojstava kupce mami snažnim motorom koji isporučuje Toyota. Paprena izvedba Lotus Evora GT430 za pogon koristi japanski V6 sa 430 KS.

Toyota GT86 / Subaru
Obzirom da je Toyota GT86 tehnički blizanac modela Subaru BRZ nije čudno da dijele isti motor. U ovom slučaju tvorac motora je Subaru, a radi se o 2-litrenom bokserskom benzincu sa 200 KS.

- Advertisement -