Trojica profesora sa sveučilišta MIT tuže Ford zbog krađe

0
7

Prestižno sveučilišta MIT (Massachusetts Institute of Technology) poznato je u cijelom svijetu zbog naprednih tehničkih studija.

Njihovi profesori svakodnevno sudjeluju u brojnim kompleksnim istraživanjima, a rezultati nerijetko budu pretočeni u patente. Trojica profesora podigla su tužbu protiv Forda upravo zbog krađe intelektualnog vlasništva, no poznavatelji zbivanja u autoindustriji nisu baš uvjereni kako tužba ima temelja.

Naime, 2007. godine stručnjaci iz Forda i grupa profesora s MIT-a krenula je u zajedničko istraživanje moguće primjene novih tehnologija na pogonskim sustavima automobila. Prvih godina suradnja je bila odlična, ali s vremenom su se odnosi narušavali. Kad je 2015. godine Ford završio partnerski odnos njihova je uprava davala izjave iz koji se dalo iščitati da su sveučilišni profesori prikazani kao pohlepni inovatori.

Što se točno dogodilo u međusobnim odnosima bit će otkriveno tek tijekom sudskog procesa. Profesori Leslie Bromberg, Daniel R. Cohn, i John B. Heywood uvjereni su kako je Ford na najnovijoj generaciji motora EcoBoost koristio tehnička rješenja koja su oni patentirali pa su odlučili podići tužbu protiv jednog od najvećih proizvođača automobila na svijetu. Naime, oni tvrde kako je tehnologija dvostupanjskog ubrizgavanja goriva, koje poboljšava miješanje goriva i zraka u cilindrima, njihov izum.

EcoBoost motori koji zasad koriste tu tehnologiju su Ford F-Series i Ford Expedition. O cijeloj priči će se zasigurno još dosta čuti, obzirom da sudski proces još nije počeo.