Vandal One je cestovni bolid s motorom iz Civica Type R nabildanim na 560 KS

0
6

Američka tvrtka Vandal Cars predstavila je bolid s cestovnom homologacijom nazvan Vandal One, koji ispaljuje 560 KS, a ima masu od 555 kg.

Koliko je omjer mase i snage važan za postizanje vrhunskih performansi u povijesti je najbolje ilustrirao Louts, a u novije vrijeme Ariel Atom. Najnoviji igrač u klasi cestovnih bolida lake gradnje stiže iz SAD-a.

Vandal One za pogon koristi motor koji je donirao Honda Civic Type R. Radi se o 2-litrenom turbobenzinskom 4-cilindrašu. Standardno razvija 310 KS, ali uz temeljit tuning snaga je povećana na čak 560 KS. Premda je riječ o motoru s turbopunjačem, stručnjaci iz tvrtke Vandal Cars tvrde kako se s lakoćom vrti sve do 9000/min.

Manje zahtjevnim kupcima bit će namijenjena izvedba sa 340 KS. No, niti to nije za podcijeniti, obzirom na Vandal One na vagu donosi svega 555 kilograma.

O performansama još nema službenih informacija, ali za pretpostaviti je kako će sprint do stotke trajati manje od 2,5 sekunde. Snaga se prenosi na stražnje kotače preko 6-stupanjskog sekvencijskog mjenjača, a ovjes je izveden u pushrod tehnologiji, po uzoru na bolide Formule 1.

Do detaljnih tehničkih specifikacija uživajte u slikama. Narudžbe kreću krajem godine, a zasad je poznata samo cijena bazne izvedbe sa 340 KS, koja iznosi 119.700 dolara.