VIDEO: Automobil, a leti!

0
314
- Advertisement -

Krstitke slovačkog avioautomobila prošle su savršeno. Unatoč njegovoj težini od samo 800 kilograma sve je proteklo u najboljem redu. Iza svega stoji slovačka tvrtka Klein Vision, koja već desetak godina radi na ovom famoznom projektu, a intenzivno posljednje dvije godine.

Leteći automobili nešto su što su posebno Amerikanci bezbroj puta pokušali ostvariti tijekom proteklih desetljeća. I premda se pojavilo dosta uspješnih koncepata koji su također letjeli u praksi, proizvedeno je samo nekoliko vozila. Ali Amerikanci nisu (bili) jedini s takvim idejama. Oni su također rođeni drugdje u svijetu, a također pod pokroviteljstvom glavnih marki automobila. Posljednja u redu koja je poduzela takav projekt – i zasad uspješan – je slovačka tvrtka Klein Vision.

- Advertisement -

Mala tvrtka koja se sastoji od samo 10 pojedinaca, stručnjaka iz različitih područja. Tvrtka je službeno osnovana pod pokroviteljstvom Stefana Kleina prošle godine nakon što su zajednički kreirali koncepte AeroMobil 2 i AeroMobil 3 i na kraju potpuno funkcionalan prototip AirCar. Svjetlo dana ugledao je u studenom prošle godine na kineskom International Import Expou, a prije nekoliko dana konačno je doživio svoje krštenje.

Najveća prepreka je birokracija

Uspješan nastupni let definitivno je veliki korak naprijed za momčad, posebno s obzirom na činjenicu da su projektu pristupili na malo drugačiji način od svojih prethodnika. Između ostalog, uspjeli su sakriti krila u stražnjem dijelu automobila, što pretvaranje iz automobila u avion čini bržim i lakšim, jer je za ugradnju krila potrebno samo pritisnuti gumb, a cijeli je postupak automatiziran i traje samo nekoliko sekundi. krovovi na kabrioletu. U prilog konceptu govori i činjenica da je cijeli avioautomobil težak samo 800 kilograma, unatoč svoj tehnologiji.

Želja Stefana Kleina je, razumljivo, postići serijsku proizvodnju, ali veliki potencijal vidi u AirCaru. Posljednje, ali ne najmanje važno, planira proizvesti četiri verzije, dvosjed (s kojim su nedavno letjeli), kao i četverosjed, inačicu s dva motora i verziju koja može sletjeti na vodu. No, put do proizvodnje nesumnjivo će biti dug, jer će za svako vozilo biti potrebno dobiti certifikat o sukladnosti za uporabu u cestovnom i zračnom prometu, što sigurno neće biti lako ni jeftino.

- Advertisement -