VIDEO: Ime mu je 408, Peugeot 408! Iznenađenje godine: Peugeot krstio novog lavića

0
9837
- Advertisement -

Smještaju ga između manjeg brata 308 i crossovera 3008, a imenom i brojkom neodoljivo podsjeća na legendarni Peugeot 404! Udara na Škodu Enyaq Coupe i Volkswagen ID.5. Iznenađujuće brz dolazak novog modela, kojeg ovaj francuski brend još nema.

Rival je i Renault Arkana ili Qounquesta kako se u nas zove

- Advertisement -

Peugeot je potvrdio da će novi model pod nazivom Peugeot 408 stići u lipnju. Francuski proizvođač je rekao da model “kombinira karakteristične kodove SUV-ova s dinamičnom siluetom fastback”.

Novi PEUGEOT 408 svjetsku premijeru imat će krajem lipnja 2022. Novi Peugeotov SUV imat će elektrificirani pogonski sklop.

Dok se neki vesele rođenju djece, Peugeot će krstiti novog lavića. Zapravo se radi o betonskom lavu, koji će se s oznakom 408 ubaciti između manjeg brata 308 i crossovera 3008. No, novopridošlica će se isticati oblikom karoserije koja će biti u stilu kupe crossovera. Stoga možemo očekivati nešto slično onome što neke druge marke već imaju. Pod istim imenom proizvode ga već u Kini, no europski će biti SUV i posve drukčiji.

Naravno, Peugeot već sada pridošlicu pripisuje superlativima i kaže da je namijenjen onima koji uživaju u automobilu. Zasad nisu objavljeni tehnički detalji, no vrlo je vjerojatno da će između pogonskih agregata biti hibridni i električni. I to će se dogoditi vrlo brzo, jer novajlija koji će biti globalni automobil znat će se barem do kraja lipnja.

Naziv 408 već nosi Peugeot u Kini, no riječ je o modelu koji ima malo zajedničkog s Europljanima .

Strani mediji nagađaju da će biti dostupan s istim pogonskim agregatima kao i 3008. Na kraju, ali ne i najmanje važno, oba automobila bit će izgrađena na EMP2 platforma. Ispod haube mogu očekivati 1,2-litreni benzinski motor, 1,5-litreni dizel i dva plug-in hibrida s 1,6-litrenim benzincem.

S obzirom da će Peugeot 308 uskoro biti u ponudi s potpuno električnom varijantom e-308, u pripremi bi mogao biti i e-408. U e-308 od 154 KS baterija od 54 kWh pruža domet od 250 milja – iako će dodatna veličina i težina e-408 vjerojatno značiti da neće moći putovati tako daleko. Unatoč tome, i dalje bi trebao predstavljati zdravu konkurenciju početnim verzijama Škoda Enyaq Coupe i Volkswagen ID.5.

Očekujemo da će nadolazeći 408 pružiti konkurenciju Toyoti C-HR, Renault Arkani i Volkswagenu T-Roc, kao i ponuditi alternativu SUV-u 508 i 3008 u asortimanu marke.

- Advertisement -