Vozili smo: BMW i4

0
1722

Po čemu se BMW-ov električni sedan razlikuje od npr. Tesle? S jedne strane, Tesla je od početka projektirana kao električno vozilo, dok je BMW i4 (G26) stilski i konstrukcijski temeljen na CLAR platformi, odnosno novoj verziji te platforme, koja je pak razvijena tako da podržava i benzinske/dizelske, i električne motore. No, taj kompromis ne narušava dinamička svojstva kojima BMW želi karakterizirati svoje aute.

Model s fotografija je i4 eDrive40, stiliziran kao liftback kupe s 4 vrata. Koristi stražnji pogon i stražnji zračni ovjes, pa je u vožnji udoban, ali i očekivano precizan. Učinkovita baterija i karoserijske prilagodbe poput aerodinamičkog poda i aktivnog prednjeg zakrilca za usmjeravanje zraka na potrebna mjesta (npr. hlađenje kočnica, motora, na ventilaciju itd.) osiguravaju bezbrižniji, dulji doseg po punjenju.

Dodatna zanimljivost ovog modela s M paketom iz 2022. je posveta 50. godišnjici osnivanja BMW Motorsport divizije; BMW-ov znak izveden je u retro stilu znaka ///M odjela. Dobar dojam zaokružuje kvalitetni infotainment sustav i regenerativno kočenje čiji se intenzitet može prilagoditi postavljanjem u automatski način rada; tada auto prema GPS podacima pojačava kočenje prije raskrižja ili jakih zavoja i poboljšava iskoristivost tzv. vožnje jednom pedalom.

Elektromotori nisu smješteni u kotačima nego osovinama (zajedno s prijenosom, odnosno jednobrzinskim getribama) pa je već time smanjena neovješena masa i poboljšana su dinamička svojstva auta. U moru jačih električnih automobila, 340 KS i 430 Nm ne čine se izvanredno puno, ali upravo je način isporuke snage ono što izdvaja i4 od konkurencije. Čim se auto kreće dovoljno brzo da elektromotori ne unište gume, pritisak pedale gasa do poda bez zadrške šalje maksimalnu snagu na kotače, uz gotovo avionski doživljaj ubrzavanja. Upravo ta kombinacija živosti pri ubrzavanju i preciznosti pri vožnji zavojima čuva karakter oštrije vozačke ergonomije koju se kod BMW-a traži.

reality girl next door gives bf handjob. read this post here mrleaked.net read this post hereomgbeeg.com