Ženeva 2018.: Cupra e-Racer

0
6

Sportski modeli Seata više u imenu neće nositi naziv Cupra, jer od ovogodišnjeg salona automobila u Ženevi Cupra postaje samostalan brend, a najveći hit štanda je Cupra e-Racer.

Kako se iz imena može zaključiti radi se o potpuno električnom modelu, koji je zapravo namijenjen isključivo utrkama pa ga neće biti moguće homologirati za cestovnu upotrebu. No, ako se uzme u obzir da je riječ o temeljito prerađenom Seat Leonu koji nudi performanse na razini Lamborghini Huracana LP610-4, rezultat je i više nego impresivan.

Cupra e-Racer za pogon koristi četiri elektromotora, po jedan u svakom kotaču pa zapravo ima pogon na sve kotače, a ukupna snaga u standardnom formatu iznosi 408 KS, dok je vršna snaga čak 680 KS. U najžešćim postavkama stotku hvata za svega 3,2 s, dok najveća brzina iznosi 270 km/h.

Dovoljno energije osigurava baterijski paket za čak 6077 članaka, koji ima masu od čak 450 kilograma. Odnosno trećina mase cijelog automobila otpada na baterije. Punjenje na brzom punjaču traje svega 40 minuta.

Naravno, izgled je u potpunosti podređen aerodinamici, odnosno stvaranju što većeg downforcea kako bi se omogućili što brži prolasci zavojima. Cupra e-Racer uvelike je inspirirana trkaćem bolidu Seat Leon Cupra TCR, koji se vrlo uspješno natječe diljem Europe.