Ženeva 2018.: Jaguar I-Pace EV

0
14

Tesla Model X dobio je vrlo ozbiljnog konkurenta, zove se Jaguar I-Pace EV, prvi je električni model u povijesti britanskog proizvođača, ima 400 KS, nudi doseg od čak 475 kilometara i najveća je zvijezda Jaguara na salonu u Ženevi.

Već letimičan pogled na specifikacije jasno daje do znanja kako je stvoren pravi sportski SUV, kako i priliči proizvođaču takve reputacije i trkaće tradicije. Premda su se odlučili na ekološki potpuno čist pogon, sportskih performansi nisu se željeli odreći.

Električni pogonski sklop kakav koristi Jaguar I-Pace sastoji je od dva elektromotora (po jedan na svakoj osovini), a raspolaže sa 400 KS i 700 Nm, koji se šalju na sve kotače. Do 100 km/h ubrzava za svega 4,5 sekundi, a raspored mase u omjeru 50:50 te u kombinaciji sa zračnim ovjesom nudi stabilnost u razini sportske limuzine. Performansama i utrošku energije uvelike doprinosi koeficijent otpora zraka od 0,29.

Baterijski paket kapaciteta 90 kWh omogućava doseg od čak 475 kilometara, a punjenje do 80 posto kapaciteta traje 85 minuta na klasičnom, odnosno 40 minuta na brzom punjaču.

Što se tiče dizajna, tu dileme nema. Premda je riječ o visoko sofisticiranom električnom vozilu već j na prvi pogled jasno da je riječ o čistokrvnom Jaguaru. U biti Jaguar I-Pace donosi brojna uspješna dizajnerska rješenja korištena na modelu F-Pace.