Ženeva 2018.: Rimac Concept Two

0
27

Nakon što je Concept_One pokorio svijet hipersportskih automobila danas je u Ženevi predstavljen Rimac Concept Two, najnovije tehnološko dostignuće tvrtke Mate Rimca koje ispaljuje čak 1914 KS.

Ako Vam se čini puno, u pravu ste. Bugatti Chiron ima 8-litreni W16 motor sa četiri turbopunjača koji istiskuju impresivnih 1500 KS, ali i to je nevjerojatnih 414 KS manje od snage s kojom raspolaže Rimac Concept Two. Primjerice, 414 KS je gotovo iznos kojim raspolaže BMW M3. Dakle, jasno je čemu ova usporedba. Mate Rimac u svoj je novi bolid za cestu ugradio nevjerojatnu snagu. Primjerice, najvećeg okretnog momenta od 2300 Nm ne bi se posramio niti 40-tonski šleper.

Idemo malo na konkretne podatke… Tih 1914 konja dovoljno je da Rimac Concept Two potjera do stotke za manje od dvije sekunde. Konkretno do 60 mph, odnosno 97 km/h, dovoljno mu je tek 1,85 sekundi, to je ubrzanje koje mogu ostvariti tek bolidi Formule 1 ili vrhunski pripremljeni relijaški strojevi. Najveća brzina od 412 km/h također oduzima dah, a ubrzanje do 300 km/h traje svega 11,8 sekundi.

Uspjeh nije došao preko noći. Tvrtka Rimac Automobili danas zapošljava gotovo 350 radnika, a na razvoju nasljednika Concepta_One radili su pune tri godine. Kad je 2011. godine na salonu automobila u Frankfurtu predstavljen Rimac Concept_One svi svjetski mediji počeli su pisati o tehnološkom čudu iz malene Hrvatske. Danas su isti ti objektivi ponovo usmjereni u istu osobu.

Mate Rimac je na predstavljanju potvrdio kako je C-Two razvijen iz nule te da niti jedna komponenta nije preuzeta za starog modela. Novi najbrži automobil na svijetu bit će opremljen hardverom spremnim za implementaciju softvera koji će omogućiti samovozeće sposobnosti Razine 4. Svi ti gadgeti obuhvaćaju osam kamera, šest radara, 12 ultrasoničnih senzora…

Obzirom da je već Concept_One dokazao kako može poniziti svjetsku automobilističku kremu: Ferrari LaFerari, Bugatti Veyron, Porsche 918 Spyder… možemo samo pretpostaviti koliko će Rimac Concept Two biti superioran nad svim konkurentima. Dužinom od 475 centimetara, visinom od 121 i širinom od 199 cm C_Two iz svakog kuta gledanja djeluje impozantno, a pritom na vagu donosi svega 1950 kilograma, što je vrlo malo za električni automobil takvih performansi.

Baterijski paket kapaciteta 120 kWh (6960 ćelija s naponom od 720 V) omogućit će respektabilnu autonomiju od 650 kilometara, što je u rangu s vodećim električnim automobilima na svijetu. Dosegu osjetno doprinosi i izvrsna aerodinamika s koeficijentom otpora zraka od 0,28. Za stabilnost je zadužen sustav Torque Vectoring kakav je već proslavio Concept_One, a ovaj je dodatno poboljšan. U normalnim uvjetima vožnje 48 posto snage šalje se na prednje, a 52 posto na stražnje kotače. Pirelli je isporučio gume sposobne za vožnju brzinom većom od 400 km/h, a kočni sustav sa 6-klipnim kliještima i karbo-keramičkim diskovima promjera 390 milimetara potpisuje Brembo.

Rimac Concept Two proizvest će se u 150 primjeraka, od kojih je navodno 30 već prodano, uz cijenu od 1,7 milijuna eura.