Ženeva 2019: Mercedes-Benz GLC

0
6

Sloboda u najljepšem obliku – to je ono što predstavlja Mercedes-Benz GLC od svojeg debija na jesen 2015. godine. Kao i njegovi prethodnici, ovaj SUV kombinira izvanredne cestovne i terenske vozne karakteristike s prostranošću, praktičnošću i udobnošću.

Nadalje, najnovija generacija uključuje napredne pionirske tehnologije, prepoznatljiv dizajn, povezivost i tehnološki napredne informacijske i zabavne sustave. Time GLC još jednom demonstrira kako se elegantne i lako prepoznatljive značajke sigurnosti i inteligentne prilagodljivosti ove marke mogu uspješno kombinirati. Rezultat je SUV koji postavlja nove standarde, na cesti i na terenu.

Sa svojim prepoznatljivim izgledom, novim operativnim konceptom, inovativnim sustavima pomoći u vožnji i novom ponudom motora, GLC nudi najbolje iz svijeta Mercedes-Benza. Vanjski dizajn privlači širokom i sportski vizualnom pojavom. Mišićavo izvedene površine i prepoznatljivi detalji kao što su kromirani elementi, koji se sada standardno protežu od prednjeg do stražnjeg kraja, redizajnirana prednja svjetla i snažno istaknuta prednja maska osiguravaju upečatljiv terenski karakter. Unutrašnjost kombinira luksuz i korisničku prihvatljivost na beskompromisan način: Izrada je na uobičajeno visokoj razini. a zaslon informacijsko-zabavnog sustava ima veće dodirne zaslone. Štoviše, najnovija generacija MBUX – Mercedes-Benz User Experience multimedijskog sustava impresionira intuitivnim i raznovrsnim operativnim opcijama kao što su dodir, kontrola gestama i optimizirani sustav glasovnih naredbi. Sustavi pomoći u vožnji značajno su prošireni i nadopunjeni funkcijom upozorenja prilikom izlaska, funkcijom koridora za slučaj nužde i funkcijom detektiranja kraja kolone u prometnoj gužvi, da spomenemo samo neke.

Manoeuvring Assist funkcija koja pruža pomoć prilikom manevriranja prikolicom unazad. U trenutku početka prodaje, sredinom 2019., GLC će biti opremljen novim benzinskim i dizelskim motorima najnovije Mercedes-Benz obitelji, s većom snagom i nižom potrošnjom – ostali motor naći će se u ponudi kasnije ove godine.

Najvažnija napredna rješenja modela GLC
• MBUX – inovativna telematika: Kombinacija multimedijskih na dodir osjetljivih zaslona, navigacije s proširenom stvarnošću, inteligentne glasovne kontrole s tipkom za razgovor ili ”Hej Mercedes” upitom, povezivosti i korisničkog sučelja sada dovodi model GLC u liniju s najnovijim tehnološkim standardima.
• Pogonski sustav: U GLC će se ugrađivati sljedeća generacija četiri cilindričnih benzinskih i dizelskih motora veće snage i značajno niže potrošnje goriva – kod benzinskih motora zahvaljujući novom 48-voltnom električnom sustavu s remenom pokretanim starterom-generatorom.
• Napredni sustavi pomoći: Active Distance Assist DISTRONIC i Active Steer Assist pružaju još udobniju podršku kako bi vozač održao sigurnu udaljenost i upravljanje. Brzina se namješta automatski ispred zavoja ili križanja. Active Steer Assist pomaže u formiranju koridora za slučaj nužde i kod promjene vozne trake. Rizik od potencijalnih sudara može se smanjiti funkcijom isključivanja Active Brake Assist sustava, autonomnim kočenjem ako vozač ne detektira promet iz suprotnog smjera.

Vanjski dizajn: prepoznatljiva pojava
Modernost, snaga i raznovrsnost: to utjelovljuje dizajn modela GLC. Dizajnerski izričaj modela GLC slijedi dizajnersku filozofiju senzualne čistoće i ilustrira pažljivo odabranu igru estetike, agilnosti i inteligencije. Izgled je ukupno još više sportski, a kromirani elementi sada se standardno protežu od prednjeg prema stražnjem kraju. Prepoznatljive linije, mišićavo oblikovane površine i prepoznatljivi detalji osiguravaju snažan terenski karakter. Prednji kraj na prvi pogled pruža dojam emocija, prisutnosti i dominantnosti. Ova dizajnerska poruka posebno je istaknuta standardnim LED High Performance prednjim svjetlima s dnevnim svjetlima u obliku baklje, kao i snažno oblikovanom prednjom maskom s dinamično oblikovanim dvostrukim prečkama i dijamantnim uzorkom. Dostupne boje karoserije sada uključuju grafitno sivu – sa četiri aerodinamična kotača s promjerima od 17 do 19 inča i gumama s optimiziranim otporom kotrljanja koji predstavljaju još jednu novost.

AMG Line impresivno naglašava dinamičnu pojavu modela GLC – s kromiranom prednjom maslom u obliku dijamanta i prednjim donjim spojlerom sa specifičnim AMG dizajnom, kao i pravokutnim završecima ispušnih cijevi u stražnjem braniku. Uz sportska sjedala s istaknutim bočnim stranicama, ova dizajnerska linija i linija opreme uključuje optimalnu kombinaciju guma različitih dimenzija promjera od 19 do 20 inča (ovisno o tržištu).

Standardna LED High-Performance prednja svjetla su manja i više nagnuta, i imaju značajno modificirane konture: dnevna svjetla u obliku baklje nadopunjuju dizajn i jamče bolju prepoznatljivost Mercedes-Benzovog svjetlosnog izričaja. Opcijski su dostupna potpuno LED prednja svjetla s MULTIBEAM tehnologijom.

Sportski karakter vidljiv je i straga u potpuno revidiranom braniku i završecima ispušnih cijevi. Redizajnirana i u potpunosti LED stražnja svjetla također osiguravaju nepogrešivi svjetlosni potpis – s prepoznatljivim blokovima Mercedes-Benzovih SUV modela s pozadinskim osvjetljenjem. Sve u svemu, dizajn stražnjeg dijela ističe snažan karakter GLC generacije, zahvaljujući i dizajnu branika sa završecima ispušnih cijevi i kromirane zaštitne ploče podvozja koja ističe tipični SUV dizajn.

Unutrašnji dizajn: inteligencija susreće ergonomiju
Profinjeni materijali, precizna izrada i protočni oblici – to je ono što karakterizira unutrašnjost modela GLC: odlikuju ju protočne površine u kombinaciji sa čistim linijama i neodoljivim proporcijama. Unutrašnjost osnovne izvedbe je u crnoj boji. Središnja konzola uključuje elegantni ukrasni element, dostupan u piano sjajnoj izvedbi, ili dvije izvedbe drveta – jasenovog drveta otvorenih pora i lješnjaka. Linije obloga od plemenitog drveta na središnjoj konzoli primjer su vrhunske kvalitete izrade.

Multifunkcijski upravljač dostupan je u dvije izvedbe i potpuno je revidiran. Njegov prepoznatljivi dizajn prečki još više ističe sportski karakter vozila. Usto, uporaba Active Distance Assist DISTRONIC sustava i na dodir osjetljivih tipki za kontrolu ploče s instrumentima i multimedijskog sustava te glasovnih naredbi šalje jasan signal koji je usmjeren prema budućnosti.

Korisnik upravlja funkcijama telematike koristeći jedan prst ili geste s više prstiju, takozvanu multi-touch kontrolu, na višefunkcijskoj dodirnoj površini na središnjoj konzoli. Služi kao alternativa glasovnim naredbama i dodatno nudi mogućnost ručnog unosa slova, brojeva ili specijalnih znakova. Dodirna površina ne osigurava samo jasne fizičke povratne informacije nego i akustičke povratne informacije.

ENERGIZING kontrola udobnosti: praktično povezivanje
Nakon duge vožnje na odredište stignite opušteni: Opcijska ENERGIZING kontrola udobnosti omogućuje da razni sustavi u vozilu kombiniraju snage kako bi se kreirala optimalna okolina. To integrira svjetlosne i glazbene atmosfere, klimatizaciju, prikladne glazbene i video sadržaje, kao i funkciju masiranja, grijanja i provjetravanja sjedala. ENERGIZING COACH funkcija koristi podatke iz vozila i okoline kako bi preporučila jedan od programa koji odgovara situaciji i osobi. Uz pomoć prikladnog Garmin® sata, osobni rezultati kao što su razina stresa ili kvaliteta sna,čine preporuke još preciznijima.

MBUX: intuitivna uporaba
Dobro osmišljen, ergonomski, udoban – ovo su smjernice koje su slijeđene tijekom razvoja koncepta uporabe i prikaza koji se koristi u modelu GLC. Fokus je na interakciji s vozilom i njegovim funkcijama uz pomoć gesta, dodira ili glasovnih naredbi. To je omogućeno najnovijom generacijom telematike Mercedes-Benz User Experience koncepta, kojeg karakteriziraju intuitivna logika i široki raspon operativnih opcija. Ukupno gledajući, međusobna igra na dodir osjetljivih zaslona, navigacije s proširenom stvarnošću, inteligentnih glasovnih naredbi i korisničkog sučelja postavlja nove standarde.

Ukupno postoji pet različitih mogućnosti interakcije s informacijsko-zabavnim sustavom modela GLC:
• Preko dodirne kontrole multimedijskog zaslona u sredini
• Uporabom na dodir osjetljivih tipki na multifunkcijskom upravljaču
• Uz pomoć multifunkcijske dodirne površine na središnjoj konzoli
• Koristeći kontrolu gestama s unutrašnjim pomoćnikom
• Uz pomoć glasovnih naredbi, bilo preko tipke za razgovor na upravljaču ili izrazom ”Hej Mercedes”.

Informacije koje vozač treba prikazane su na dva zaslona visoke razlučivosti. Opcijski, ploča s instrumentima ima dijagonalu od 12,3 inča. Slobodnostojeći multimedijski zaslon u sredini dostupan je u dvije veličine: sedam inča s rezolucijom od 960 x 540 točaka i 10,25 inča s rezolucijom od 1920 x 720 točaka. Vozač može birati između tri individualne reprezentacije kako bi odgovarale raspoloženju ili unutrašnjosti: “Classic“ predstavlja napredak klasičnog prikaza, “Sport“ predstavlja tehnološki napredan prikaz visokog kontrasta, dok “Progressive“ vizualizira modernu notu smanjenog oblika.

Grafika briljantne kvalitete podcrtava sveobuhvatnost ove intuitivne operativne strukture. Novost predstavljaju na dodir osjetljivi multimedijski zaslon i na dodir osjetljive tipke na multifunkcijskom upravljaču za kontrolu ploče s instrumentima i multimedijskog sustava.

Još jedan lagani način uporabe multimedijskog sustava je Interior Assistant funkcija. Kamera u stropnoj kontrolnoj ploči detektira pokrete ruke kako se približava dodirnom zaslonu ili dodirnoj površini središnje konzole. Sustav pravi razliku između gesti vozača i suvozača, što mijenja prikaz na medijskom zaslonu, povećavanjem ili isticanjem individualnih elemenata. Točka detekcije također se može uključiti i isključiti ručnom kontrolom. U ovom slučaju, svjetlo u stropnoj konzoli slijedi pokrete vozača kada nešto traži na sjedalu suvozača. Uz to, tu je opcija uporabe omiljene funkcije multimedijskog sustava uz pomoć prethodno spremljene specifične geste.

Još jedna istaknuta značajka u kombinaciji s MBUX sučeljem je opcijski VR prošireni video koji nadopunjuje navigaciju na koristan način. Kamera, koja je ugrađena ispred unutrašnjeg osvrtnog zrcala, snima okolinu i automatski prikazuje informacije na multimedijskom zaslonu i nadopunjuje video sliku. To uključuje prometne znakove, informacije o skretanjima, kućnim brojevima ili nazivima. To čini orijentaciju – kao što je traženje određene adrese – značajno lakšom.

Revidirani sustav glasovne kontrole čini uporabu još praktičnijom i prirodnijom. Uz pomoć glasovnih naredbi sustav može pročitati tekstualne poruke, a vozač može upravljati audio sustavom ili pristupati funkcijama vozila kao što je, na primjer, klimatizacija. Sustav ne zahtijeva memorirane naredbe – korisnik, na primjer, ima slobodu na različite načine izgovoriti adresu željenog odredišta ili postaviti pitanje u svezi s vremenskim prilikama. Još jedna mogućnost: aktiviranje glasovne kontrole s frazom ”Hej Mercedes”. U ovu svrhu može se koristiti tipka za razgovor na upravljaču.