Aston Martin Valkyrie: Šest činjenica koje trebate znati

0
41

Aston Martin Valkyrie zapravo je trkaći model s cestovnom homologacijom, originalno je razvijen kao projekt oznake AM-RB 001, čime je jasno naznačeno kako je nastao suradnjom Aston Martina i Red Bulla.

Jedna od najvećih zvijezda ovogodišnjeg salona automobila u Ženevi, pruža iznimne performanse, gotovo na razini bolida Formule 1.

1. Motor je kreacija Coswortha


Engleska tvrtka proslavila se brojnim suradnjama s Fordom, a 80-ih i 90-ih dorađivali su motore za Opel, Mercedes-Benz… Novo razvijeni 6.5-litreni V12 kakav koristi Aston Martin Valkyrie ispaljuje 820 KS, a snagu prenosi putem 7-stupanjskog automatskog mjenjača s dvostrukom spojkom.

2. Omjer mase i snage je 1:1


Istim podatkom hvali se i Koenigsegg One:1, ali Aston Martin Valkyrie ima manju masu i manju snagu. To mi nije nedostatak u usporedbi sa švedskim konkurentom, čak naprotiv, manja masa jamstvo je bolje agilnosti. Dakle, uz 820 KS i 820 kg do 320 km/h sprinta za manje od 10 s, dok najveća brzina iznosi više od 400 km/h.

3. Proizvodit će ga isti radnici kao i Ford GT


Monocoque od ugljičnih vlakana ključan je za iznimnu torzijsku krutost. Zbog toga je angažirana tvrtka Multimatic, koja je vodeća u svijetu. Zanimljivo, ista tvrtka proizvodi dijelove od ugljičnih vlakana za aktualni Ford GT.

4. Kupovat će ga isključivo kolekcionari


Proizvodnja je ograničena na 175 primjeraka, uključujući i sve prototipe. Svega 150 bit će ih namijenjeno cestovnoj upotrebi, dok će se preostalih 25 koristiti isključivo za nastupe u raznim auto-moto natjecanjima.

5. Prvi primjerci stižu tek 2019.


Aston Martin Valkyrie službeno je predstavljen na salonu automobila u Ženevi, ali tek sad slijede mukotrpna i dugotrajna testiranja, kako bi se otklonile sve ‘dječje bolesti’ pa proizvodnja kreće najranije u drugom kvartalu 2019.

6. Rimac je isporučio baterije


Nakon uspješne suradnje s Koenigseggom Mate Rimac isporučio je baterijski paket za Aston Martin Valkyrie te je time još jednom dokazao kako u svijetu električnih i hibridnih hipersportaša tvrtka iz Hrvatske postaje nezaobilazna.