Auto dijagnostika – provjerite prije nego postane kasno

0
1112
- Advertisement -

S razvojem automobilske industrije razvija se i tako zvana auto dijagnostika. Radi se o posebnom dijelu auto mehaničarskog zanimanja, tako zvani čist dio posla svake auto mehaničarske radionice.

Naime, prosječan vozač , kada odveze svoje vozilo na auto dijagnostiku, vidjet će kako mu ga spajaju na nekakve instrumente, potom očitavaju rezultate i kažu što je s vozilom u redu, a što nije. Cijeli postupak zapravo pomalo podsjeća na razne pretrage koje mi, ljudi obavljamo kod liječnika.

- Advertisement -

Različiti saloni i mehaničarske radionice nude različite usluge auto dijagnostike. Sve, dakako ovisi kakvim su uređajima za dijagnostiku opremljeni. Neki saloni imaju bolje strojeve i mogu dijagnosticirati kvarove ili probleme i na najmanjem dijelu u vozilu. S druge strane postoje saloni i radionice koje su opremljene samo najosnovnijim uređajima za auto dijagnostiku pa vam mogu dati informaciju o stanju samo o određenim dijelovima na automobilu.

Bolji saloni i radionice opremljeni su s uređajima za auto dijagnostiku koji nude provjeru funkcioniranja dijelova na vašem vozilu, ali i provjeravaju ispušne plinove, imaju mototestere, punjače i testere za akumulatore. Kada se radi o auto dijagnostici, tada se obično provjerava i radi sljedeće:
dijagnosticira se stanje motora i ostalih elektroničkih sklopova
čitaju se greške u memoriji procesora
resetira se procesor nakon što je vozilo popravljeno
testiraju se izvršni elementi
pregledavaju se različiti parametri očitani s procesora

Cijene?

Cijene auto dijagnostike variraju od salona do salona i od mehaničarske radionice do mehaničarske radionice. U prosjeku za stotinjak kuna se može pronaći mjesto na kojem će vam u svega nekoliko minuta dijagnosticirati kvar na vozilu pomoću uređaja za auto dijagnostiku.

Većina uređaja za auto dijagnostiku je univerzalna, što znači da se može koristiti i na automobilima i na teretnim vozilima, mada i ovdje ima odstupanja. Budući da sve radi na principu softwarea zapravo ovisi najaviše o tome koji se software koristi i za kakva je vozila specijaliziran. Primjerice, tako postoji auto dijagnostika koja je za vozila proizvedena od određene godine naovamo. Ili auto dijagnostika samo za određene marke automobila.

Sami svoji majstori?

Tako je, i to je moguće! Možete koristiti auto dijagnostiku i u vlastitoj garaži. Možda se pitate kako je to moguće. Ako još niste upoznati, onda trebate znati da na našem tržištu već postoji auto dijagnostika koja se prodaje za privatnu upotrebu. Cijene variraju, ali pripremite se za izdatak od kojih tisuću kuna pa čak i više. Međutim, onda znate da ste mirni godinama kada se radi o auto dijagnostici i zapravo svaki kvar na vozilu možete detektirati sami.

Auto dijagnostika za privatne svrhe radi na principu USB-a i Blutootha kada se radi o prikopčavanju na vozilo i o očitavanju podataka. Možete izabrati jezik pa biste trebali imati i opciju biranja hrvatskog jezika. Također, svaki uređaj za auto dijagnostiku je zaseban i u sebi ima program za očitavanje kvarova za određena vozila i proizvođače. Većina uređaja je univerzalna i pokriva doista širok raspon vozila. Ipak, ako se odlučujete za kupnju vlastite auto dijagnostike, prije se dobro informirajte o tome kako radi i koje modele automobila pokriva.

Izvor: Silux.hr

- Advertisement -