Bentley Bentayga će nastupiti na Pikes Peaku

0
5
2017 Bentley Bentayga

Ne samo da će Bentley Bentayga nastupiti na legendarnoj utrci Pikes Peak hill climb, nego samouvjereno najavljuje rušenje rekorda staze u kategoriji serijskih automobila.

Trenutačno rekord drži Range Rover Sport, koji je 2013. godine prešao stazu za impresivnih 12 minuta i 35 sekundi. No, Bentley Bentayga je osjetno moćniji SUV pa s pravom polaže nadu u rušenje rekorda.

Premda ima masu od 2,5 tone Bentley Bentayga je najsnažniji i najbrži SUV na svijetu. Pod haubom donosi 6-litreni W12 turbobenzinski motor nabijen na 600 KS i 900 Nm pa stotku hvata već za 4,1 s, dok najveća brzina iznosi 304 km/h.

U usporedbi sa serijskim modelom, trkaća izvedenica smije imati samo sigurnosne dodatke poput trkaćih sjedala sa H-pojasevima, zaštitnog kaveza i slično.

Brdska utrka Pikes Peak hill climb jedna je od najtežih i najizazovnijih utrka na svijetu. Vozači moraju proći kroz 156 zavoja, a visinska razlika između starta i cilja je tolika da je na zrak na cilju ima čak 42 posto manje kisika od onog na startu pa atmosferski motori nisu konkurenti.