Cadillac: elegantni repaš

0
319
- Advertisement -

U eri gotovo godišnjih redizajna, ovaj se Cadillac relativno lako prepoznaje kao model za 1960. Prethodna, i ta godina bile su vrhunac ekstravagantnog dizajna repova/peraja automobila, inspiriranih avionima i mlaznim dobom koje se naglo razvilo 1950-ih.

Model s fotografija je Cadillac Sixty Special Fleetwood; Serija 60 (Sixty) bila je druga po redu najluksuznija u tadašnjoj Cadillacovoj ponudi, a Fleetwood je ime karoserijske tvrtke. Prepoznatljivoj silueti dugih haubi, spuštajuće linije krova, bočno zaobljenog vjetrobrana i izostanka B nosača pridruženi su vinilni krov, elektromotori za sva četiri prozora, klima, automatsko prebacivanje dugih i kratkih svjetala (optički senzor), a bilo je moguće naručiti i zračni ovjes (amortizeri s freonom).

- Advertisement -

Oko 2.300 kg čelika, kroma i kože pogoni 6.4 litreni V8 s 330 KS. Auto “potegne”, ali Hydramatic automatski mjenjač i mekani ovjes jednostavno su ugođeni za udobnost. Ipak, oblik i proporcije automobila dinamične su na zanimljivi, specifični način, što odražava fascinaciju dizajnera Billa Mitchella morskim psima. Mitchell je kasnije kroz 1960-e stvorio nekoliko GM automobila (npr. Chevrolet Corvette Stingray, Oldsmobile Toronado, Buick Riviera) s izraženom inspiracijom u hitrim morskim predatorima.

Ovaj se Cadillac trenutno iznajmljuje, a osim fotografija, pogledajte i kratki video; V8, rock and roll i gas!

- Advertisement -