CIAK grupi odobrena javna ponuda; osniva se prvi ETF fond

0
188
- Advertisement -

Zagrebačka CIAK grupa ići će u javnu ponudu nešto više od 7,2 milijuna novih redovnih dionica, koje će biti uvrštene na Zagrebačku burzu, kao i postojećih više od 13,4 milijuna dionica, odlučilo je Upravno vijeće Hanfe, koje je odobrilo i osnivanje prvog ETF fonda u Hrvatskoj.

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je odobrilo CIAK grupi jedinstveni prospekt u vezi s izdanjem do najviše 7.218.825 novih redovnih dionica na ime javnom ponudom, bez nominalnog iznosa, i uvrštenjem na uređeno tržište tih novih te postojećih 13.406.390 redovnih dionica.

- Advertisement -

Kako se navodi u obrazloženju rješenja, CIAK grupa je sredinom kolovoza ove godine Hanfi podnijela zahtjev, kao i dopunu zahtjeva za odobrenje jedinstvenog prospekta u vezi s izdanjem novih dionica javnom ponudom i uvrštenjem na uređeno tržište novih te postojećih dionica, a u skladu s odlukom dioničara s glavne skupštine održane krajem svibnja ove godine.

Po podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), većinski vlasnik CIAK grupe je Ivan Leko, koji drži 74,97 posto dionica, a Ljilja Leko ima 23,72 posto dionica.

CIAK grupa osnovana je 1994. godine, bavi se distribucijom rezervnih dijelova i autoopreme te gospodarenjem otpada i posluje u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji te Bosni i Hercegovini, a krajem prošle godine imala je više od 1.200 zaposlenih.

Po podacima iz financijskog izvješća objavljenog na internetskim stranicama kompanije, ukupni konsolidirani prihodi na razini grupe prošle su godine premašivali milijardu kuna te su bili za četiri posto viši nego godinu ranije, a CIAK grupa je ostvarila dobit nakon oporezivanja od gotovo 30 milijuna kuna.

Odobreno osnivanje prvog ETF fonda u Hrvatskoj

Upravno vijeće Hanfe na današnjoj je sjednici rješenjem društvu Intercapital Asset Management odobrilo osnivanje i upravljanje krovnim otvorenim investicijskim fondom s javnom ponudom – InterCapital Krovni UCITS ETF, koji se sastoji od dva podfonda – InterCapital CROBEX10tr i InterCapital SBI TOP.

To je prvi takav, ETF fond u Hrvatskoj, priopćeno je iz Hanfe.

ETF (engl. Exchange-Traded Fund) je otvoreni investicijski fond čijim se udjelima ili barem jednom klasom udjela trguje na uređenom tržištu, s barem jednim održavateljem tržišta, koji poduzima odgovarajuće radnje kako bi osigurao da tržišna vrijednost njegovih udjela ne odstupa znatno od njegove neto vrijednosti imovine i, kada je primjenjivo, njegove indikativne neto vrijednosti imovine, objašnjava se u priopćenju.

HINA

- Advertisement -