Dobit saudijskog naftnog diva poskočila u prvom tromjesečju

0
51
- Advertisement -

Saudijski naftni div Aramco izvijestio je u utorak da mu je neto dobit u prvom tromjesečju poskočila 30 posto zahvaljujući višim cijenama nafte i postupnom oporavku gospodarstava od posljedica pandemije koronavirusa.

Neto dobit Saudi Aramca iznosila je u prva tri ovogodišnja mjeseca 21,7 milijardi dolara.

- Advertisement -

Prihod je porastao za petinu, za 72,55 milijardi dolara.

Kompanija je u prosjeku u prva tri ovogodišnja mjeseca proizvodila 11,5 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno, uključujući 8,6 milijuna barela sirove nafte.

Snizili su procjenu kapitalne potrošnje u ovoj godini na 35 milijardi dolara. Prva je procjena pokazivala da bi trebala iznositi od 40 do 45 milijardi dolara.

„S obzirom na pozitivne znakove potražnje za energijom u 2021. godini, više je razloga za optimističnu procjenu da nam slijede bolji dani”, istaknuo je predsjednik i glavni izvršni direktor saudijske tvrtke Amin Nasser.

“Iako su neki negativni trendovi još prisutni, u dobrom smo položaju da udovoljimo svim većim svjetskim energetskim potrebama paralelno postupnom oporavku gospodarstava”, dodao je Nasser.

Rezultati odražavaju ogromnu promjenu u odnosu na prošlu godinu, obilježenu teškim ekonomskim posljedicama pandemije i padom cijena nafte, koji su gotovo prepolovili Aramcovu dobit.

HINA

- Advertisement -