Energetska učinkovitost: portal Ecogy drži potrošnju tvornica Renault Grupe pod kontrolom

0
602

Nulta stopa ugljičnih emisija: upravo se to Renault Grupa obvezala postići u centru ElectriCity i tvornici u Cléonu do 2025., a zatim i u cijelom svom industrijskom poslovanju do 2030. Da bi u tome uspjela, trebalo je osigurati korištenje energije s niskim udjelom ugljika i povećati energetsku učinkovitost, što pak zahtijeva praćenje i kontrolu potrošnje tvornica u stvarnom vremenu. Sve to bio je velik izazov za timove Renault Grupe. Pa ipak, uspjeli su ga nadići uz Ecogy, portal koji je Grupa razvila u rekordnom vremenu i koji već sada daje rezultate. No, što je uopće Ecogy? Kako se upotrebljava? Koje konkretne mjere donosi i koliko energije zapravo štedi? Odgovori na ta pitanja nalaze se u tekstu u nastavku.

Kao da vozite automobil bez instrumentne ploče: tako bi Renault Grupa, slikovito rečeno, upravljala potrošnjom električne energije u svojim tvornicama bez portala Ecogy. Taj alat, koji mjeri potrošnju u stvarnom vremenu i zatim obrađuje i analizira podatke, ključan je za poboljšanje energetske učinkovitosti svake tvornice te, u konačnici, pomaže Grupi da ostvari svoj cilj nulte stope ugljičnih emisija. Naša dva stručnjaka objašnjavaju zašto je portal Ecogy tako važan.

„Tijekom godina smo ugradili niz brojila za komprimirani zrak, plin i struju. Tako smo dobili jasniju predodžbu vlastite potrošnje te smo mogli preciznije prepoznati prilike za uštedu. Ali to nije bilo dovoljno: trebalo je i rudariti sve te silne podatke. Kako bismo sebi olakšali posao, u manje od šest mjeseci razvili smo novi digitalni alat koji vrlo brzo analizira rezultate: Ecogy.”, Sébastien, Voditelj projekta dekarbonizacije, tvornica u Cléonu

Ulozi su golemi

Sébastien krajnje izravno objašnjava: „Industrijski pogoni troše ogromnu količinu energije, i to je nešto što se podrazumijeva. U 2021., tvornice Renault Grupe u Europi utrošile su 4 TWh energije, uključujući 2,1 TWh u Francuskoj. To je dovoljno energije za godišnju opskrbu grada s 2,2 milijuna stanovnika – primjerice Pariza.Te brojke daju naslutiti goleme uloge povezane s poboljšanjem energetske učinkovitosti u tvornicama Renault Grupe”, dodaje Xavier, stručnjak za inovacije i digitalnu tehnologiju u okviru industrije.
Jedno je znati koliko tvornica ukupno troši, a drugo što točno i na koji način utječe na potrošnju. Upravo smo zato novi sustav morali osmisliti od nule.

Početna točka: mjerenje potrošnje u samoj tvornici

Prvi korak u strategiji energetske učinkovitosti Renault Grupe, i prvi korak u izgradnji sustava koji je prerastao u portal Ecogy, bilo je postavljanje 10.000 senzora u radionice (uključujući 1500 u 2022.) i povezivanje 8500 procesa u oblak, uglavnom u tvornicama, ali i u uredima (tehnološka središta).
„U tvornici u Cléonu postavili smo 2500 električnih brojila te 15 plinskih brojila i mjerača komprimiranog zraka”, prisjeća se Sébastien. „Tada je započela naša pustolovina zvana ‚upravljanje energijom’! Sveobuhvatnim praćenjem potrošnje dobili smo jasan uvid u to koliko energije trošimo u čitavoj tvornici, a koliko u zasebnim radionicama. To je najveća količina informacija o potrošnji koju smo ikad imali”, dodaje Sébastien.
„Očitavanjem brojila u Cléonu, tvornici u kojoj proizvodimo motore, doznali smo da se daleko najviše energije troši na grijanje peći u ljevaonici.”

Grijanje je također razlog zašto lakirnica troši 39 % ukupne energije u jedinici za proizvodnju karoserija. Strojna je obrada (uključujući sastavljanje) na drugom mjestu po potrošnji (16 %), dok je grijanje tvorničkih objekata na trećem mjestu (10 %).

Izazov: neprekidno nadzirati potrošnju u stvarnom vremenu

„Senzori u tvornici u svakom trenutku šalju podatke u oblak”, objašnjava Sébastien. „Riječ je o golemoj količini podataka. Da bismo te podatke grupirali, obradili, analizirali i njima upravljali, trebao nam je alat koji će zamijeniti onaj koji smo bili primorani prestati upotrebljavati 1. kolovoza – i to brzo! Zato smo, oslanjajući se na vlastite specifične potrebe, u okviru Grupe razvili portal Ecogy”, prisjeća se.

Timovi Renault Grupe udružili su snage i znanja te pokrenuli portal u manje od šest mjeseci! Portal Ecogy, koji je u rad pušten 1. kolovoza 2022., jedinstven je način praćenja ukupne potrošnje tvornice (struje, zraka, vode, plina itd.), a k tome je i prava kruna timskog rada!

Ecogy je učinkovit, jednostavan za upotrebu i sve ostalo što biste od takvog sustava očekivali. Danas više od 350 korisnika upravlja podacima koje prikupljaju senzori te ih analizira. 33 voditelja u području nadzora energetske potrošnje sastaju se jednom tjedno kako bi razmijenili najbolje prakse, razgovarali o specifičnim ciljevima, osigurali optjecaj posebnih nadzornih ploča koje su izradili (kojih je trenutačno 2000 i čiji broj raste) i razmijenili savjete.

„Ecogy pruža mnogo više od neobrađenih podataka! Možete ga upotrebljavati za stvaranje vlastitih nadzornih ploča uz pomoć željenih parametara, postaviti upozorenja na prekomjernu potrošnju, usporediti potrošnju i druge čimbenike poput vremena, usporediti potrošnju u raznim sličnim objektima i još mnogo toga”, ističe Sébastien.

„Ecogy nam pomaže da nadziremo sve svoje tvornice i uočimo bilo kakva odstupanja i nepravilnosti. Analizom podataka koje nam pruža portal možemo otkriti uzrok i poduzeti jednu ili više korektivnih mjera u što kraćem roku”, ponosno dodaje Sébastien.

Budući da smanjenje ugljičnog otiska i ušteda energije idu ruku pod ruku, platforma prikuplja podatke i od dobavljača energije. „Svima je u interesu da se takve informacije dijele. Tako će, na primjer, svi biti obaviješteni ako dođe do opterećenja plinske mreže”, nastavlja Sébastien.

Rezultati: mjere za uštedu energije poduzimaju se već sad

„Portal Ecology isprva je bio usredotočen na različite mogućnosti optimizacije potrošnje energije u industrijskim pogonima. Ubrzo nakon toga, počeo je mjeriti i poboljšanja”, dodaje Xavier.

U tvornici u Batillyju, gdje se proizvodi lako gospodarsko vozilo Master, senzori sada reguliraju zavjese toplog zraka kod brzopokretnih rolo vrata koja povezuju unutrašnji i vanjski dio zgrade. Taj je sustav smanjio gubitke topline za 80 %, što na godišnjoj razini iznosi 80.000 eura.

U tvornici u Sandouville, gdje se proizvodi Trafic, varijatori brzine ugrađeni su na električne motore jedinica za zavarivanje. Jednostavnom prilagodbom tempa procesa, ti su uređaji smanjili potrošnju za 7 %.

U tvornici u Cléonu, gdje se proizvode motori i mjenjači, senzori su otkrili nepravilne postavke klimatizacije u jednom od strojeva, a vraćanjem sustava na tvorničke postavke potrošnja je normalizirana u tren oka!

Perspektive i mogućnosti: digitalna tehnologija u službi energetske učinkovitosti

„Sada imamo godišnje podatke za 25 lokacija koje naš portal prikuplja 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Taj rudnik podataka ima veoma važnu ulogu u upravljanju energetskom učinkovitošću uz pomoć najnaprednijih digitalnih alata”, dodaje Xavier. Cilj je uspostaviti standardne obrasce i početi pripremati projekcije.

Renault Grupa razvija prediktivni pristup potrošnji tvornice uz pomoć umjetne inteligencije. „Zasad još radimo na razradi pristupa, ali cilj nam je pružiti prognozu dnevne potrošnje na temelju specifičnih operacija pojedinih pogona – primjerice pogona za sastavljanje, na temelju toga koliko se vozila ondje proizvede”, dodaje Xavier.
Zahvaljujući mogućnostima koje pruža alat za praćenje Ecogy i razvoju umjetne inteligencije, Grupa u razdoblju od 2021. do 2025. ima za cilj smanjiti potrošnju svih svojih industrijskih baza za 25 %.

Poboljšanjem energetske učinkovitosti i kompaktnosti tvornica, emisije onečišćujućih tvari smanjene su za 25 %.

Sébastien, Xavier i ostatak tima koji radi na strategiji energetske učinkovitosti Renault Grupe itekako imaju razloga biti ponosni na sve što su postigli. Zahvaljujući njima, Renault Grupa jedan je energetski najučinkovitijih proizvođača automobila u svijetu.

reality girl next door gives bf handjob. read this post here mrleaked.net read this post hereomgbeeg.com