Europska potražnja za automobilima snažno pala i u veljači

0
92
- Advertisement -

Europska potražnja automobilima ponovo je snažno pala u veljači pod utjecajem mjera suzbijanja pandemije koronavirusa dok je u Hrvatskoj pad bio znatno blaži nego u siječnju, pokazalo je izvješće udruženja proizvođača automobila ACEA.

Ukupno je u 26 zemalja EU-a (bez Malte) u veljači registrirano 771.486 novih automobila, najmanje u tom mjesecu od 2013. godine, izvijestsila je ACEA u srijedu.

- Advertisement -

Podatak pokazuje pad europske potražnje za automobilima gotovo za petinu na godišnjoj razini. U siječnju potonula je 24 posto.

Mjere ograničenja i neizvjesnost zbog Covida-19 zakočile su potražnju i u drugom mjesecu 2021. godine, konstatira udruženje, ukazujući na pad potražnje na sva četiri vodeća europska tržišta.

Najsnažnije je pala potražnja u Španjolskoj, za 38,4 posto. Slijede Francuska, Njemačka i Italija gdje se smanjila otprilike za petinu. Najblaži pad bilježila je Italija koja je registrirala 12 posto manje novih automobila nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

U Hrvatskoj je u veljači prema ACEA-inim podacima registriran 3.421 novi automobil, što je za 4,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U siječnju njihov je broj bio manji 21,9 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Tržište manje za petinu

U prva dva ovogodišnja mjeseca u 26 zemalja EU-a registrirano je ukupno 1,4 milijuna novih automobila, za 21,7 posto manje nego u istom razdoblju 2020., neposredno prije izbijanja pandemije koronavirusa.

Među četiri vodeća europska tržišta najviše je u siječnju i veljači potonula potražnja za novim automobilima u Španjolskoj, gdje je gotovo prepolovljena.

Slijedi Njemačka gdje je smanjena za četvrtinu. Francuska i Italija bilježile su osjetno blaži pad, za 14,2 odnosno 13,1 posto.

U Hrvatskoj je u prva dva ovogodišnja mjeseca prema ACEA-inim podacima registrirano ukupno 6.319 novih automobila, što predstavlja pad od 13,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

HINA

- Advertisement -