Huawei najavljuje licence za proizvodnju mobitela 5G

0
109
- Advertisement -

Kineski tehnološki div Huawei objavio je u utorak da planira licencirati patentiranu 5G tehnologiju drugim proizvođačima pametnih telefona.

Naknada za licencu temelji se na prodajnoj cijeni mobitela i ograničena je na 2,5 dolara po uređaju, priopćio je Huawei.

- Advertisement -

Huawei posjeduje najviše patenata za 5G tehnologiju na svijetu, no našao se pod pritiskom zbog američko-kineskog trgovinskog rata koji mu otežava pristup inozemnoj tehnologiji.

Zato je pojačao istraživanja i razvoj i na kraju 2020. godine imao je registriranih više od 100.000 aktivnih patenata u preko 40.000 kategorija u zemljama širom svijeta. U 2019. uložio je 20,3 milijarde dolara u istraživanje i razvoj.

Objavom modela izdavanja licenci za 5G tehnologiju Huwaei želi kompanijama transparentno prikazati strukturu strukturu troškova, rekao je pravnik tvrtke Song Liuping.

Potez će pomoći kompanijama u odlukama o investiranju u 5G i u digitalnoj transformaciji, dodao je.

Huawei je često bio meta optužbi, posebno u SAD-u, da neovlašteno koristi intelektualno vlasništvo zapadnih tvrtki. Bivši generalni direktor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) Francis Gurry odbacivao je takve optužbe, ističe agencija dpa.

Huawei je svjetski lider u inovacijama, rekao je Gurry. U 2020. godini tvrtka je podnijela 5.464 zahtjeva za registracijom međunarodnih patenata, gotovo dvostruko više od najbližeg konkurenta, južnokorejskog Samsunga.

HINA

- Advertisement -