Fiat će Tesli platiti stotine milijuna eura kako bi izbjegao sankcije zbog emisije CO2

0
23

Grupacija Fiat Chrysler Automobiles spremna je Tesli platiti nekoliko stotina milijuna eura samo kako bi se modeli Tesla uvrstiti u ponudu Fiata.

U čemu je zapravo kvaka? Europska Unija dodatno će postrožiti norme ispušnih plinova pa već od slijedeće godine kreće primjena granice emisije CO2 od 95 g/km, a od 2021. godine ta će granica biti zakonska obveza. Kompletna ponuda modela Fiata trenutačno ima prosjek od 123 g/km, što je daleko previše pa im prijete sankcije u visini većoj od dvije milijarde eura.

Kako bi izbjegli taj scenarij u FCA su spremni Tesli platiti nekoliko stotina milijuna dolara samo kako bi im dozvolili da njihove modele uvrste u svoju ponudu. Obzirom da svaki model Tesle ima električni pogonski sklop emisija CO2 iznosi nula. Takvim potezom Fiat bi papirnato značajno smanjio iznos prosječne emisije i izbjegao kaznu.

No, nije samo FCA u problemu. Oni su dobar primjer jer im prosjek iznosi 123 g/km, dok je prosjek svih proizvođača automobila koji prodaju svoje modele u EU 120 g/km.

Stručnjaci se slažu da bi hitnim intervencijama Fiat mogao značajno smanjiti emisije svojih modela do 2021. godine, ali bi i dalje ostali oko 6,7 g/km iznad granice, a to u prijevodu znači izdatak od već ranije spomenutih najmanje dvije milijarde eura.