Google Maps: Navigacija bez pristupa Internetu

0
3414
- Advertisement -

Google Maps fantastično funkcionira dok imate pristup internetu na mobilnom telefonu, te tada možete neograničeno koristiti sve opcije. Obzirom da većina korisnika ima podatkovni promet u sklopu paketa kod mobilnog operatora, nisu zakinuti punih funkcionalnosti kako u Hrvatskoj, tako i u svim zemljama Europske Unije. Međutim, odete li u neku od zemalja koje nisu u tom društvu, ili pak potrošite sve megabajte iz paketa, to korištenje moglo bi vas skupo stajati. Međutim, i dalje možete koristiti Google Maps, jer ova navigacija može raditi i u takozvanom izvan mrežnom načinu rada, ali zahtijeva određene postupke.

Prva opcija odnosi se na mogućnost skidanja karte područja na kojem planirate putovati. Pokrenite izbornik pritiskom na tri vodoravne crtice koje se nalaze lijevo od prostora za pretragu, te izaberite opcije „Izvanmrežne karte“ (Offline maps). Zatim odaberite opciju „Izaberite vašu kartu“ (Select your own map), te označite područje koje želite preuzeti. Možete mu dati prigodno ime, te potom pustiti da se preuzme na telefon. Moguće je na taj način preuzeti više izvan mrežnih područja, te ih imenovati na način da se kasnije lako među njima snalazite. Svaki put kad se nađete u području besplatnog interneta, aplikacija će automatski preuzeti najažurniju verziju karata.

- Advertisement -

Druga opcija jest preuzimanje uputa za točno određenu rutu. Primjerice, ukoliko planirate duže putovanje, nije praktično skidati kartu cjelokupnog područja na kojem se ta ruta nalazi. Stoga je moguće preuzeti samo izvan mrežne karte i upute samo za dionicu koja je planirana. To napravite tako da standardom procedurom izaberete odredište i destinaciju unutar aplikacije. Potom će vam se pojaviti opcija kojom možete preuzeti upute na svoj telefon, te tako bezbrižno koristiti navigaciju, bez brige o potrošenom prometu.

Bez obzira na gore navedene opcije, kada se nađete u roamingu, nemojte zaboraviti isključiti mobilni promet na mobitelu ili unutar aplikacije podesiti da program pristupa internetu samo kad je spojen na WiFi mrežu.

- Advertisement -