Grupa Renault: Naše inovacije zbližavaju ljude kroz mobilnost

0
33

Na godišnjoj skupštini dioničara, održanoj 23. travnja, Grupa je obznanila svrhu svojega rada, svoj „raison d’ être“. Riječ je o posebnom dogovoru sa svim zaposlenicima i dioničarima Grupe kojeg je potvrdio Upravni odbor, a odraz je ambicije i kolektivnog projekta Grupe Renault u Francuskoj i diljem svijeta.

Tim riječima Grupa Renault i njezinih 170.000 zaposlenika želi istaknuti temelj svoje misije, a to je služenje kupcima i njezinim dionicima. Time je ujedno stavljen naglasak na suštinski ljudsku stranu i velikodušnost samog Renaulta, ali i na kreativnost, inovativnost i tehničku kvalitetu čitave Grupe koja pomaže održati kontinuitet inovacija.

„U Renaultu su tehnologija i inovacije uvijek na usluzi ljudima, a nikada obratno. Njihova je prava svrha zbližiti nas. To je sloboda na kojoj počiva mobilnost današnjice, a još više mobilnost budućnosti” istaknuo je povodom predstavljanja svrhe Jean-Dominique Senard, predsjednik Upravnog odbora društva Renault.
Također je naglasio da je takva svrha ključni pokretač konkurentnosti: “Snaga tvrtke, njezino poslovanje i dugoročna dinamika ovise o dobroj ravnoteži vrijednosti, upravljanja i svrhovite strategije. Takva usklađenost svemu daje svrhu i značenje. A značenje je temelj povjerenja, izraza ponosa zbog pripadnosti, motivacije, predanosti dionika… Stoga je i preduvjet za kvalitetno poslovanje.”

Razrada svrhe Grupe Renault rezultat je zajedničkih napora. Za početak su radne skupine analizirale stotine intervjua sa zaposlenicima iz raznih poduzeća i zemalja, u operativnim tijelima i na razini najvišeg rukovodstva. Paralelno s tim provedeno je istraživanje organizacijske kulture tvrtke, a čitav posao zaključen je raspravom s vanjskim dionicima (partnerima, investitorima, nevladinim organizacijama itd.).
Kako bi održala svoju svrhu postojanom i nastavila je razvijati, Grupa Renault odlučila je otići korak dalje od Odbora dionika i do kraja godine osnovati poseban Odbor za praćenje svrhovitosti. Ovaj odbor, sastavljen od međunarodnih aktera iz različitih struka, dostavljat će Upravnom odboru društva analize i preporuke vezane uz strategiju Grupe.