Istraživanje dokazalo kako povećanje brzine rezultira većom smrtnošću na cestama

0
230

Američki institut za sigurnost na autocestama IIHS (Institute for Highway Safety) objavio je rezultate istraživanja o vezi povećanja brzine i povećanja poginulih sudionika prometnih nesreća.

Naime, stručnjaci iz IIHS-a tvrde kako je u proteklih 25 godina, zbog povećanja ograničenja najveće brzine na prometnicama diljem SAD-a život izgubilo gotovo 37.000 sudionika prometa.

Charles Farmer, podpredsjednik IIHS-a zadužen za istraživanja i statističku obradu podataka tvrdi kako su na bazi podataka o prometnim nesrećama u posljednjih 25 godina došli do zaključka da povećanje ograničenja za 8 km/h na otvorenoj cesti povećava rizik od prometne nesreće sa smrtnim posljedicama za osam posto. On je uvjeren kako čak 36.760 sudionika prometa u SAD-u ne bi poginulo na cestama u proteklih 25 godine da nisu povećavana ograničenja najveće brzine.

Nakon prezentacije rezultata istraživanja Charles Farmer pozdravio je odluku Hakana Samuelssona, predsjednika uprave Volva, da pokuša već od 2021. godine na svim Volvo modelima ograničiti najveću brzinu na 180 km/h.