Konačno otkriven Aston Martin Valkyrie sa 1130 KS

0

Aston Martin Valkyrie je trkaći model s cestovnom homologacijom, originalno razvijen kao projekt oznake AM-RB 001, čime je jasno kako je nastao suradnjom Aston Martina i Red Bulla.

Ekipa iz Coswortha se malo zaigrala. Dobili su posao razviti i proizvesti motor za Aston Martin Valkyrie, no valjda su bili toliko uzbuđeni da su se odlučili pohvaliti specifikacijama na društvenim mrežama. Uglavnom, 6.5 V12 trebao bi biti najsnažniji atmosferac u cestovnom automobilu, a razvijat će 1130 KS.

E sad, kad su Britanci na ženevskom salonu predstavili Aston Martin Valkyrie AMR Pro, ispod poklopca motora nalazio se hibridni pogonski sklop s 1100 KS. Dodali su i da cestovni Valkyrie neće imati toliku snagu. Stoga je realnije da će atmosferac samostalno razvijati do 1000 KS, a da 1130 KS ispaljuje uz pomoć elektromotora.

Nakon uspješne suradnje s Koenigseggom Mate Rimac isporučio je baterijski paket za Aston Martin Valkyrie te je time još jednom dokazao kako u svijetu električnih i hibridnih hipersportaša tvrtka iz Hrvatske postaje nezaobilazna.

Proizvodnja je ograničena na 175 primjeraka, uključujući i sve prototipe. Svega 150 bit će ih namijenjeno cestovnoj upotrebi, dok će se preostalih 25 koristiti isključivo za nastupe u raznim auto-moto natjecanjima. Dakle, kupovat će ga isključivo kolekcionari kojima početna cijena od gotovo tri milijuna eura ne predstavlja nikakav problem. U biti nije im predstavljala, jer su svi već unaprijed rasprodani.

Uglavnom, ovo su prvi službene fotografije proizvodne izvedbe. Isporuke kreću već krajem ove godine, a mi jedva čekamo prve recenzije bolida koji ima omjer mase i snage 1:1…