Nissan i DeNA počinju testiranje usluge mobilnosti robotiziranim vozilima Easy Ride

0
6

Easy Ride je zamišljen kao usluga mobilnosti za svakoga tko želi slobodno putovati do željene destinacije u robotiziranom vozilu. Testiranje će se održati u okrugu Minatomirai u Yokohami, u prefekturi Kanagawa u Japanu. Sudionici će putovati predodređenim rutama u vozilima opremljenim sustavima za autonomnu vožnju. Ruta je duga otprilike 4,5 kilometara i spaja Nissanovo sjedište s trgovačkim centrom Yokohama World Porters.

Za učinkovito upravljanje flotom i veću sigurnost sudionika, Nissan i DeNA izgradili su centar za nadzor na daljinu opremljen njihovim naprednim tehnologijama.

Nissan i DeNA testirat će i jedinstvene funkcije usluge Easy Ride. Posebna aplikacija putnicima omogućuje da tekstualnom porukom ili glasovnom naredbom objasne što žele i odaberu odredište s popisa predloženih destinacija. Na zaslonu u vozilu prikazuje se gotovo 500 preporučenih zanimljivih lokacija i događaja u blizini. Sudionici testiranja na svoje pametne telefone mogu preuzeti i kupone za popust u 40 obližnjih trgovina i restorana.

Sudionici će morati ispuniti anketu o zadovoljstvu korištenja uslugom, sadržajima i kuponima lokalnih trgovaca i restoranima te predložiti cijenu korištenja uslugom Easy Ride. Nissan i DeNA upotrijebit će rezultate ankete u nastavku razvijanja ponude i u budućim praktičnim testiranjima.

Sudjelovanje šire javnosti omogućit će Nissanu i DeNA-i prikupljanje podataka o upravljanju uslugom Easy Ride, što će im pomoći i u budućim komercijalnim strategijama. Nissan i DeNA surađivat će i na proširenju ruta na kojima će usluga biti moguća, razvoju dizajna usluge za okruženja bez vozača, sustava distribucije vozila, postupaka za preuzimanje/povrat vozila i višejezične podrške. U početku će usluga Easy Ride biti dostupna u ograničenom opsegu, a zatim će početkom sljedećeg desetljeća biti dostupna i kao puna usluga.

Korisnici će moći otkrivati nove lokalne destinacije pa Nissan i DeNA očekuju da će usluga Easy Ride revitalizirati i napuniti gradove i susjedstva energijom.