Njemačka industrijska proizvodnja ubrzala u rujnu

0
80

Njemačka industrijska proizvodnja snažno je ubrzala u rujnu, predvođena automobilskim sektorom, pokazali su u petak podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa.

Industrijska proizvodnja u najvećem europskom gospodarstvu porasla je u rujnu 1,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima uvećana skromnih 0,5 posto.

Najveću mu je podršku pružio automobilski sektor rastom proizvodnje za 10 posto, nakon 10,3-postotnog pada u kolovozu.

Proizvodnja robe porasla je dva posto, graditeljska aktivnost 1,5 posto, dok je proizvodnja energije smanjena za 2,5 posto, pokazuju podaci Destatisa.

Utjecaj pandemije koronavirusa na ključni sektor njemačkog gospodarstva očituje se u usporedbi na godišnjoj razini koja pokazuje pad proizvodnje u rujnu za 7,3 posto.

U usporedbi s veljačom, mjesecom prije koronakrize, niža je za 8,4 posto.

Prema podacima ministarstva gospodarstva, ukupna industrijska proizvodnja u trećem je kvartalu porasla 10,7 posto, nakon oštrog pada u razdoblju od travnja do lipnja.

Među sektorima je daleko najviše porasla proizvodnja u automobilskom sektoru, skočivši gotovo 70 posto. Proljetos, u jeku prvog vala pandemije, prozvodni pogoni u potpunosti prestali s radom.

Iz ministarstva poručuju da industrijske narudžbe i opće ozračje među poslovnim čelnicima signaliziraju nastavak uzlaznog trenda, ali upozoravaju na teškoće.

“Sektor proizvodnje mukotrpno se diže na noge. Nove narudžbe i poslovno ozračje naznačuju nastavak oporavka, iako će na tom putu biti još više teškoća nego do sada, s obzirom na pandemiju”, stoji u priopćenju.

HINA