Nova Mazda 3 ima motor Skyactiv-X sa 180 KS

0
157

Nakon šest tržišnih godina krajem 2018. na salonu u Los Angelesu predstavljena je nova Mazda 3 četvrte generacije.

Prodaja u Europi kreće ovih dana, a među prvima koji će moći posegnuti za novim modelom su kupci iz Slovačke. Naime, upravo je njihov generalni zastupnik prvi objavio tvorničku brošuru u kojoj je vidljivo kako atmosferski 2-litreni benzinac s novom tehnologijom Skyactiv-X razvija 180 KS i 222 Nm.

To je ipak nešto manje od prvotno najavljenih 190 KS, ali i dalje izaziva respekt ponajviše činjenicom da su se Japanci opet uspješno obranili najezde turbopunjača, koja je svim drugim proizvođačima na svijetu glavni adut za downsizing. Dakle, nova Mazda 3 uvodi benzinski motor tehnologije Skyactiv-X, iza koje se krije kombinacija kompresijskog paljenja smjese i paljenja smjese pomoću svjećice.

Tehnologija nazvana SPCCI (Spark Controlled Compression Ignition) omogućava podizanje omjera kompresije na čak 16:1, a da je pritom rizik od nekontroliranog detonantnog izgaranja sveden na minimum.

Slovaci, a vjerojatno i ostali kupci u EU, će revolucionaran motor moći kombinirati samo s najbogatijim paketima opreme GT i GT Plus, na izbor će se nuditi i ručni i automatski mjenjač, limuzina će imati samo prednji pogon, a kod hatcbacka će se uz doplatu nuditi pogon na sve kotače. Početna cijena za Mazdu 3 s motorom Skyactiv-X na tamošnjem tržištu kreće od 23.190 eura.

Osim naprednom tehnologijom, nova Mazda 3 pažnju plijeni evolucijom dobro poznate dizajnerske filozofije KODO pa iz svakog kuta gledanja odiše atraktivnošću.