Nove baterije omogućit će elektroautima doseg od najmanje 1000 km

0
635

U slijedećih pet godina na tržište će stići električni automobili s novom generacijom baterijskih paketa koja će nuditi doseg od najmanje 1000 kilometara.

Tako barem najavljuje tvrtka Innolith AG, smještena u Švicarskoj, koja se specijalizirala za istraživanje i razvoj baterijskih paketa nove generacije. Premda će se doseg u usporedbi sa sadašnjom, uglavnom litij-ionskom, tehnologijom udvostručiti, Nijemci tvrde kako će cijena pasti. Za tu tvrdu postoje najmanje dva dobra razloga: prvi je što oni koriste anorgansku tehnologiju proizvodnje baterija pa se time izbjegava korištenje skupih materijala, a drugi što će kompletno tržište električnih automobila značajno rasti pa će masovna proizvodnja baterijskih paketa smanjiti troškove istraživanja, razvoja, ali i same proizvodnje. Zasad je poznato kako u svojem njemačkom laboratoriju razvijaju prvu bateriju na svijetu koja će imati energetsku gustoću veću od 1000 Wh/kg, što je impresivna najava. Naime, samo za usporedbu, baterije ugrađene u električnu sportsku limuzinu Tesla Model S imaju energetsku gustoću od 250 Wh/kg.

Švicarska startup tvrtka Innolith AG tvrdi i kako će već za pet godina baterijski paketi ugrađeni u automobile s potpuno električnim pogonskim sklopom neće biti zapaljivi što je golem iskorak u sigurnosti cestovnog prometa budućnosti. Naime, sadašnja tehnologija nije imuna na to pa je Tesla Model S prije nekoliko godina modificiran ugradnjom zaštitne ploče u podnicu automobila, jer se razmjerno često znalo događati da predmeti s ceste probuše baterije, koje bi potom planule.

Stručnjaci sa sveučilišta Purdue University u Indianapolisu otišli su još korak dalje te objavili kako razvijaju tehnologiju koja će omogućiti doseg od 5000 kilometara s jednim punjenjem. Oni tvrde kako je tajna u golemoj energetskoj gustoći paketa koji je kombinacija klasičnih baterijskih ćelija i vodikovih gorivnih ćelija. No, zasad ne otkrivaju puno podataka, jer je razvoj nove tehnologije tek u povojima.

Ono što je sigurno jest da će u slijedećim godinama na tržište početi dolaziti elektroauti s novom generacijom baterijskih paketa, koje će biti više po mjeri prosječnog kupca. Cijena će se smanjiti, a doseg povećati. Samim time, uz naravno sve strože ekološke norme, povećat će se i potražnja za automobilima s potpuno električnim pogonskim sklopom.