Novi početak za Renault, Nissan i Mitsubishi

0
24

Nakon što je Carlos Ghosn otpisan proizvođači automobila Renault, Nissan i Mitsubishi potpisali su novi ugovor o suradnji.

Simbolično nazvan New Start novi ugovor iznova će definirati omjere snaga unutar grupacije. Renault je proteklih mjeseci proživljavao teško razdoblje, Nissan je uvijek smatrao da je pomalo u podređenom položaju, Mitsubishi također nije bio zadovoljan svojim utjecajem…

Upravo je zato izabran naziv New Start, odnosi su se poboljšali, a nova uprava bit će četveročlana. Generalni direktor Nissana Hiroto Saikawa, generalni direktor Mitsubishija Osamu Masuko i generalni direktor Renaulta Thierry Bollore su članovi uprave grupacije, a predsjednik uprave je bivši čelni čovjek Michelina, Jean-Dominique Senard.

Nova uprava definirala je mjesečne sastanke na kojima će upravljati međusobnim odnosima, ponajprije na relacijama Renault-Nissan i Nissan-Mitsubishi. Sastanci će se održavati u Parizu i Tokiju, a odluke o strateškom razvoju grupacije donosit će se jednoglasno.

Bivši čelni čovjek francusko-japanske grupacije, Carlos Ghosn, u međuvremenu je pušten iz pritvora. Tereti ga se za pronevjeru čak 44 milijuna eura, a sudski proces krenut će uskoro.