Proljeće je pred vratima, ali još uvijek nije vrijeme za ljetne gume

0
7

Premda dnevne temperature zraka dosežu sve veće vrijednosti, prerano je za ugradnju ljetnih guma na automobile.

Osim što zima još uvijek može ‘pokazati zube’, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture je u prosincu 2013. godine donijelo Odluku o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj(NN 145/2013.), u kojoj se navodi da je zimska oprema obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Na kojim dionicama je u navedenom periodu obvezna upotreba zimskih guma možete provjeriti na ovom linku.

Suvremeni zimski pneumatici izrađeni su od materijala kojima niti vanjske temperature od 20 stupnjeva neće gotovo nimalo utjecati na trajnost. S druge strane, jutra su u većini Hrvatske još prilično hladna, a dobro je poznato da pri vanjskim temperaturama manjim od sedam stupnjeva zimske gume nude osjetno bolja svojstva od ljetnih.

Stoga, strpite se još pokoji tjedan prije ugradnje ljetnih guma na automobil. A u slučaju da ste u situaciji da morate u kupnju novih ljetnih guma, od velike koristi bit će Vam testovi koje možete pogledati na linkovima na dnu ovog članka.

Test otkrio koje su najbolje ljetne gume u 2019. godini

ADAC objavio test ljetnih guma za 2018. godinu

Ovo su najbolje ljetne gume u 2017. godini