Novi poslovni model Grupe Renault, Nissan Motor Co., Ltd- i Mitsubishi Motors Corporation

0
136

Grupa Renault, Nissan Motor Co., Ltd- i Mitsubishi Motors Corporation, članovi jedne od najvećih alijansi u automobilskoj industriji, danas su najavili nekoliko inicijativa u okviru novog poslovnog modela kojim će povećati konkurentnost i profitabilnost triju članova partnerstva.

Članovi nastavljaju koristiti prednosti koje im Alijansa pruža u području zajedničke nabave tako što će iskoristiti svoje položaje na tržištu i geografske prednosti u svrhu razvoja poslovanja svojih partnera.

„Naša Alijansa jedinstveno je strateško i operativno partnerstvo u automobilskom svijetu koje nam daje veliku prednost u industriji koja se stalno mijenja“, izjavio je Jean-Dominique Senard, predsjednik Operativnog odbora Alijanse i Renaulta. „Novi poslovni model omogućit će Alijansi da iskoristi sve ono najbolje što joj pružaju partneri i pritom istaknuti njihove poslovne kulture i nasljeđe. Tri partnera Alijanse pokrit će sve segmente vozila i tehnologija u svim dijelovima svijeta, pri čemu će iskoristiti sve svoje prednosti, ostvariti veću profitabilnost i pokazati društvenu i ekološku odgovornost, od čega će prednosti osjetiti i kupci.”

Predsjednici triju proizvođača predstavili su model predvodnika-sljedbenika za razvoj i prodaju vozila, kojim namjeravaju:

• snažnije implementirati Alijansinu strategiju standardizacije vozila, od platformi do karoserija;
• po svakom segmentu tržišta, fokusirati se na jedno glavno vozilo i sestrinska vozila koja će razviti proizvođač-predvodnik, uz podršku timova proizvođača sljedbenika;
• osigurati najkonkurentnije moguće principe proizvodnje vozila-predvodnika i vozila-sljedbenika svake marke, uključujući grupiranje proizvodnje, tamo gdje je to ostvarivo; te
• nastaviti dijeliti proizvode u području lakih gospodarskih vozila, u kojima se model predvodnika-sljedbenika već primjenjuje
Očekuje se da će se modelom predvodnika-sljedbenika tijekom razvoja novih modela ostvariti uštede i do 40 %. Te su prednosti nadogradnja konvencionalnih sinergija koje Alijansino partnerstvo već ostvaruje.
Alijansa uvodi i načelo određivanja različitih dijelova svijeta kao „referentnih regija”. To podrazumijeva da će se svaki proizvođač fokusirati na svoje glavne regije, kako bi povećao svoju konkurentnost i pridonio povećanju ugleda i konkurentnosti drugih proizvođača Alijanse.
Ovim dijelom programa Nissan će postati predvodnik u regijama Kina, Sjeverna Amerika i Japan; Renault u regijama Europa, Južna Amerika i Sjeverna Afrika, a Mitsubishi Motors u regijama ASEAN i Oceanija.
Kako će svaki član Alijanse postati referentni proizvođač u svojoj regiji, povećat će se i mogućnosti dijeljenja, kojim će se pametnije rasporediti fiksni troškovi i maksimalno iskoristiti potencijal svakog proizvođača.
Portfelj proizvoda svakog proizvođača slijedit će model predvodnika-sljedbenika, a vozila-predvodnici i vozila-sljedbenici proizvodit će se na najkonkurentniji mogući način. Primjerice:
• obnovu C-SUV segmenta nakon 2025. vodit će Nissan, dok će obnovu B-SUV segmenta u Europi voditi Renault.
• U Latinskoj Americi racionalizirat će se ponuda proizvoda na platformama B-segmenta, s četiri na samo jedan za Renault i Nissan. Ta će se platforma proizvoditi u dvije tvornice od kojih će svaka proizvoditi za obje marke.
• U jugoistočnoj Aziji i Japanu, članovi Alijanse i dalje će nastaviti razvijati mogućnosti koje im ovaj model pruža, primjerice u zajedničkom razvoju kei automobila Nissana i Mitsubishi Motorsa.
Kad se zbroji sve navedeno, skoro 50 % Alijansinih modela razvijat će se i proizvoditi prema modelu predvodnika-sljedbenika do 2025. godine.
U pogledu tehnološke učinkovitosti, Alijansini članovi nastavit će koristiti postojeća sredstva, čime će se osigurati da svaki član i dalje sudjeluje ulagati u platforme, pogonske sklopove i napredne tehnologije. Taj je oblik suradnje već dokazao svoju učinkovitost u razvoju pogonskih sklopova, omogućio uspješno lansiranje platforme CMF-B za Renault Clio i Nissan Juke, te platforme za kei-automobile za Nissan Dayz i Mitsubishi eK Wagon. Uskoro će uslijediti platforme CMF-C/D i CMF-EV.

Primjena modela predvodnika-sljedbenika proširit će se s platformi i pogonskih sklopova na ključne tehnologije, a funkcije predvodnika imat će:

• Autonomna vožnja: Nissan
• Povezane tehnologije: Renault će voditi razvoj platforme temeljene na Androidu, Nissan u Kini
• E-body, temelj električne-elektroničke arhitekture: Renault
• Električni pogonski sklop (ePT): CMF-A/B ePT – Renault; CMF-EV ePT – Nissan
• PHEV za segmente C/D: Mitsubishi