Održan okrugli stol u sklopu Europskog tjedna mobilnosti

0
4

HAK i Grad Zagreb u suradnji s partnerima prezentirali su modele i aspekte sigurne i energetski učinkovite mobilnosti na stručnom skupu održanom 18. rujna u prostorijama Hrvatskog autokluba u Zagrebu.

Brojne stručnjake i goste među kojima su bili i učenici Zdravstvenog učilišta iz Zagreba uvodnim su govorima pozdravili predstavnik HAK-a dr.sc. Sinan Alispahić i Krešimir Miletić ispred Grada Zagreba. Pomoćnik glavnog tajnika HAK-a doc.dr.sc. Sinan Alispahić pritom je istaknuo kako HAK već godinama održava stručne skupove s ciljem bolje mobilnosti i smanjenja broja prometnih nesreća i prenio punu potporu koju ovom stručnom skupu daju predsjednik HAK-a Slavko Tušek iglavni tajnik HAK-a Željko Mijatović. Predstavnik Grada Zagreba Krešimir Miletić rekao da je HAK postao partner oko kojeg se okuplja struka te iskazao veliko zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskim autoklubom za koju se nada da će se nastaviti i idućih godina.

Stručni skup je otvoren s prezentacijom HAK-ovog prometno edukativnog predavanja namijenjenog za učenike srednjih škola pod nazivom „KLIK“, kojeg je prezentirao mr.sc. Krešimir Viduka iz Hrvatskog autokluba.

„Želeći potaknuti svijest građana na to da su sigurnosni pojasevi najznačajniji dio sigurnosne opreme za zaštitu putnika u vozilu HAK je kreirao preventivno-edukativni program „KLIK – sigurnosni pojas – navika odgovornog ponašanja u prometu. Namjena projekta „KLIK“ je stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Ovim se projektom djeluje na ponašanje srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu“ između ostalog istaknuo je Viduka.

Izvješće o razinama rizika na dionicama autoceste A3 Bregana – Lipovac utvrđeno prema EuroRAP/iRAP RPS metodologiji predstavio je prometni stručnjak doc.dr.sc. Marko Ševrović s Fakulteta prometnih znanosti i pritom istaknuo da su autoceste u Hrvatskoj najsigurnije ceste ali i da postoje područja za poboljšanje.

Predstavnica Udruge RODA Italina Benčević predstavila je program „Sigurno u autosjedalici“ koji se provodi od 2014. godine s ciljem podizanja svijesti među roditeljima i općenito javnosti o važnosti autosjedalica i njihovoj ulozi kod prometnih nesreća.

European Road Safety Charter predstavio je Vincent Leroy iz Belgije. Leroy je rekao kako je tijekom stručnog skupa čuo nekoliko odličnih programa i aktivnosti koje se provode u Hrvatskoj ali da je šteta što takve dobre primjere ne izmjenjujemo s drugim europskim članovima te da bi nam posebice u toj izmjeni dobrih praksi pomoglo članstvo u Europan Road Safety Charter-u za koji se nada da će uskoro postati brojniji upravo za institucije i pojedince iz Hrvatske.

Izvor: HAK