Opel Astra 1.6 CDTi – kakav interval izmjene ulja u motoru preporučujete?

0
6076
- Advertisement -

Čitatelj Nikola, vlasnik Opel Astre 1.6 CDTi iz 2018. godine, nije siguran bi li bilo bolje da skrati interval izmjene ulja u motoru.

Poštovani! Vlasnik sam Opel Astre iz 2018. godine s motorom 1.6 CDTi sa 81 kW. Koliko je mudro pridržavati se preporuke proizvođača o promjeni ulja na svakih 30.000 km ili godinu dana? Preporučujete li češću izmjenu ulja od navedenog intervala i da li u protivnom mogu očekivati ubrzano habanje motora ili su novija ulja zaista toliko napredovala? Koristim longlife ulje GM dexos2 5w-30. Ovo je europski interval servisa dok je internacionalni na uobičajenih 15 tisuća km / godinu dana. Auto je opremljen i senzorom kvalitete ulja koji može indicirati izmjenu i prije navedenog fiksnog intervala. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Lijep pozdrav, Nikola.

- Advertisement -

Odgovor: Ovo je tema o kojoj bi se mogao napisati cijeli članak, ali ćemo se truditi maksimalno pojednostaviti. Tvornica je odradila testiranja te se može odvesti 30.000 kilometara s jednom izmjenom ulja, ali isto tako u servisnim knjižicama većinom piše da se nakon 12.000-15.000 km treba češće kontrolirati ulje te da postoji šansa da će motor trošiti i do jedne litre ulja na svakih 1000 km. Razlog tome je što ulje izgubi svoja svojstva te ga motor počne pojačano trošiti. Obzirom na to da trošak ulja nije velika stavka, a najbolje ulje je novo ulje, naš prijedlog je da svakih 15.000 km zamijenite ulje i filter.

Damir Birt – Hyundai Auto Birt

- Advertisement -