Oprez po vrućini, dehidracija i pijanstvo su jednako opasni

0
3

Mnogi ne znaju da je dehidrirani vozač za sigurnost prometa jednako opasan kao i pijani vozač pa za volanom griješi višestruko više od vozača normalnog stanja. Mnogi jako griješe kad podcijene unos tekućine u organizam pa na put krenu potpuno nepripremljeni za boli kakvu izvanrednu situaciju. Jako je važno na put ponijeti bocu sviježe vode, jer bilo kakva izvanredna situacija prometu može dovesti do višesatnog čekanja, pogotovo tijekom putovanja autocestom.

Visoke vanjske temperature dovode do pojačanog znojenja, a svu izgubljenu vodu potrebno je nadomjestiti, jer voda čini čak 60 posto mase ljudskog tijela i nužno je potrebna za ispravno funkcioniranje organizma. Znakovi koji upućuju na početak dehidracije su žeđ i osjećaj suhih usta, a u kasnijoj fazi slijede umor, ubrzan puls, gubitak apetita, grčevi i glavobolja. Sve to u konačnici rezultira značajnim padom koncentracije u vožnji, što dovodi do pogrešaka, koje mogu biti fatalne.

Naravno, voda je najbolji lijek za dehidraciju i stoga treba biti prvi, a po mogućnosti i jedini izbor. Gazirana pića puna šećera nemaju ni upola takav učinak, a kava dodano ubrzava pojavu dehidracije. Ipak, mnogima je višesatno održavanje koncentracije bez kave nezamislivo, pa je kava itekako poželjna za sigurnost vožnje, ali je uz nju obavezno konzumirati i vodu.

Dehidracija i njen utjecaj na sigurnost bio je značajniji prije 20-ak godina. Danas je gotovo 90 posto automobila opremljeno klimatizacijskim uređajem pa je samim time i problem ponešto ublažen, jer se putnici manje znoje, ali ga se ne smije podcijeniti.