Ovo je top 8 najboljih suvremenih tenkova na svijetu

0
2429

15. rujna 1916. tijekom bitke na Sommi, 49 britanskih tenkova polako je tutnjalo bojnim
poljem prema njemačkim linijama, prenosi Mancave.hr.

Dok su se mnoge od ovih novih vojnih strojeva pokvarile, otprilike jedna trećina uspjela je
preći Ničiju zemlju i poslala njemačke trupe u bezumni bijeg. Od tog dana tenk je postao
važan dio vojne mašinerije koje je svaka velika svjetska sila razvila i koristila tijekom stoljeća.

Od polja zapadne Europe do ruske stepe, tenkovi su bili sastavni dio načina na koji su se
vojske borile u Drugom svjetskom ratu. Od Sinajskog poluotoka i Golanske visoravni do
granične regije koju dijele Irak i Iran, na Bliskom istoku su se dogodile neke od najvećih
tenkovskih bitaka u posljednjih 50 godina.

Kao i kod svakog vojnog oružja, velike svjetske sile nastavile su utrku u naoružanju koja
uključuje proizvodnju tenkova od tog rujanskog dana tijekom Prvog svjetskog rata.
Proizvođači tenkova pomaknuli su granice tehnologije u pokušaju da postignu najvišu ocjenu u tri najvažnije karakteristike tenkova: mobilnost, oklop i vatrena moć. Naravno, nastojanje da se dobije što bolje zaštićen, najbrži i moćan tenk košta prilično. Oklop tenkova prošao je kroz radikalne promjene tijekom godina, krećući se od čeličnih ploča do kompozitnog materijala sastavljenog od čelika, plastike, keramike i drugih klasificiranih materijala. Motori su poboljšali snagu i pouzdanost. Nestali su traktorski motori iz Prvog svjetskog rata, zamijenjeni su dizelskim turbopunjačem i, u nekim slučajevima, turbinskim motorima koji proizvode više od 1000 KS. Tenkovski topovi postali su veći i precizniji i ispaljuju niz projektila od ‘običnih’ visokoeksplozivnih do vođenih projektila. Konačno, računala, vrhunska optika i napredni uređaji za upozorenje i zaštitu čine današnje tenkove smrtonosnim i skupim.

Sljedeći popis donosi pregled 8 vrhunskih tenkova koji se danas koriste. Ovi tenkovi se
smatraju najboljima jer imaju visoke ocjene u tri kategorije: mobilnosti, oklopu i vatrenoj moći.

Međutim, oni nisu rangirani prema tome koji je ‘najbolji’, već prema prema cijeni.

8. Kineski ZTZ-99 – $2.6 milijuna dolara


Wikipedia kaže da je Type 99 (kineski: 99 式 主战 坦克; pinyin: Jiǔjiǔshì Zhǔzhàn Tǎnkè) ili
ZTZ-99 glavni kineski borbeni tenk (MBT) treće generacije. Vozilo je bilo zamjena za stari
Type 88 predstavljen kasnih 1980-ih. Tip 99 MBT bio je prvi kineski serijski proizvedeni
glavni borbeni tenk treće generacije. Kombinacijom modularnog kompozitnog oklopa i
tandemskog punjenja koji pobjeđuje ERA, top od 125 mm s glatkim cijevima s ATGM
sposobnošću, visoku mobilnost, digitalne sustave i optiku, Type 99 predstavlja pomak prema brzoj modernizaciji od strane PLA. Tenk je ušao u službu Narodnooslobodilačke vojske (PLA) 2001. Kopnene snage narodnooslobodilačke vojske (PLAGF) jedini su korisnici Type 99. Razmještene su tri glavne verzije Type 99, prototip Type 98, Type 99 i Type 99A. Type 99 čini jezgru modernih kineskih manevarskih borbenih sposobnosti, s više od 1200 tenkova proizvedenih u posljednja dva desetljeća.

7. Ruski T-90AM – $4.25 milijuna dolara


Tijekom Hladnog rata, Sovjetski Savez je imao politiku izgradnje dvije vrste tenkova: jeftine masovno proizvedene verzije pogodne za izvoz (T-62, T-72) i skupe vrhunske verzije (T-64, T-80). Posljednjih godina ova politika se pokazala preskupom pa je donesena odluka da se fokusiraju na jednu vrstu tenkova. Rezultat je bio T-90. Postoje razni modeli ovog tenka s jeftinijim T-90S koji se izvozi u zemlje poput Indije. Viši (i gotovo duplo skuplji) T-90AM trenutno služi ruskoj vojsci. Ovaj tenk je evolucija T-72 koji koristi noviji glavni top od 125 mm, noviji motor od 1230 KS i napredni niz oklopne i obrambene opreme. T-90AM ima najnoviju opremu i koristi napredni eksplozivni reaktivni oklop koji može biti vrlo učinkovit protiv najnovijeg zapadnog streljiva. Također ima sustav aktivne zaštite koji može uništiti mnoge vrste dolaznih projektila. Kao i T-72, T-90 ima posadu od tri člana i koristi automatsko punjenje za glavni top.

6. Izraelski Merkava IV – $6.0 milijuna dolara


Slijedeći svoja iskustva u borbi protiv Egipćana i Sirijaca tenkovima zapadnjačke proizvodnje iz 1960-ih i 1970-ih, izraelske obrambene snage odlučile su se za projektiranje i izradu vlastitog tenka. Rezultat je bila serija tenkova Merkava. Danas je aktualna verzija Merkava IV naoružana glavnim topom od 120 mm. Merkava je izgrađen sa zaštitom kao prioritetom broj jedan. Oklop tenka je kompozit čelika i keramike i modularnog je dizajna koji omogućuje brzo uklanjanje i zamjenu oštećenih dijelova. Motor je smješten na prednjem dijelu tenka što daje dodatnu zaštitu posadi i svakom pješaštvu koje može voziti straga. Pokazalo se da je ovaj oklop do sada sposoban izdržati protutenkovsko oružje, a samo dva Merkava IV su uništena tijekom Libanonskog rata 2006. – a samo jedan od njih je uništen neprijateljskim protutenkovskim projektilima. Na ove tenkove trenutno se ugrađuje sustav aktivne zaštite koji povećava vjerojatnost uništavanja nadolazećih neprijateljskih projektila.

5. Njemački Leopard 2A6 – $6.79 milijuna dolara

Najstariji tenk na ovom popisu, Leopard 2 prvi je put ušao u službu 1979. godine. Od tada je tenk prošao niz nadogradnji i modernizacija s modelom 2A6 koji je danas ‘standardna’
frontline verzija. Kao i većina zapadnih tenkova, Leopard 2A6 koristi glavni top glatke cijevi
od 120 mm koji može ispaliti niz projektila s vrlo visokom preciznošću. Tenk od 63 tone
koristi napredni oklopni paket koji se sastoji od čelika, keramike, volframa i plastike. Oklop je najdeblji na prednjoj strani kupole i sa strane. Motor je dizelski od 1500 KS koji može
potjerati tenk do 45 mph. Kao i kod većine zapadnjačkih tenkova, streljivo je pohranjeno u
zasebnom pretincu kako bi se spriječile katastrofalne eksplozije poput onih koje su svjedoci
sovjetskih/ruskih tenkova. Jedan od najuspješnijih dizajna tenkova, Leopard 2 koristi se od
strane nekoliko zemalja s 2A6 koji je trenutno u upotrebi u Njemačkoj, Kanadi, Finskoj,
Grčkoj i Portugalu. Noviji model 2A7+ trenutno se testira i prodaje s cijenom procijenjenom
na oko 12 milijuna dolara po jedinici.

4. Američki M1A2 SEP – $8.5 milijuna dolara

Od svih tenkova na ovom popisu, M1 Abrams je najviše dokazan stroj u borbi. Godine 1991. i 2003. ovaj tenk je dokazao da je superiorniji od svih tenkova iz sovjetske ere koji su Iračani imali. Zapravo, najveća prijetnja Abramsu nije dolazila od neprijateljskih tenkova, već od IED-ova i pobunjenika koji su pogodili bočnu i stražnju stranu tenka naprednim ruskim protutenkovskim oružjem. Najnovija verzija Abramsa je M1A2 SEP. Ovaj model teži preko 69 tona dobrim dijelom zahvaljujući svom naprednom oklopu koji se sastoji od kompozita s osiromašenim uranom i grafitom. Naoružan je glatkim topom od 120 mm koji uz pomoć napredne elektronike i optike može pucati s visokom razinom preciznosti. Tenk se može dodatno nadograditi s Tank Urban Survival Kit-om (TUSK) koji, između nekoliko stvari, dodaje reaktivni oklop sa strane, oklop na stražnjoj strani i mitraljez na daljinsko upravljanje na krovu kupole.

3. Južnokorejski K2 Black Panther – $8.8 milijuna dolara


Najnoviji južnokorejski tenk, K2, jedan je od najnaprednijih tenkova na svijetu. Budući da
nikada nije bio u borbi, teško je ocijeniti sposobnosti tenka, ali na papiru specifikacije su
impresivne. K2 kombinira sve najbolje karakteristike koje se nalaze u zapadnom i ruskom
dizajnu tenkova. Slično Leopardu 2, K2 koristi glatku cijev kalibra 120 mm 55l dizelski motor od 1500 KS. Oklop je klasificirani kompozitni materijal s dodatnom upotrebom modularnog eksplozivnog reaktivnog oklopa za poboljšanu zaštitu. Oprema za upozorenje i ometanje projektila pomaže tenku da otkrije nadolazeće protutenkovske projektile i blokira njihove kontrole dok postavlja zaštitnu aerosolnu dimnu zavjesu. Poput T-90 i Merkave, za K2 se kaže da je sposoban upravljati sustavom aktivne zaštite za uništavanje nadolazećih
projektila, iako je to još uvijek u razvoju. Također slično ruskom dizajnu, posada se sastoji od samo tri osobe s punjenjem topa putem automatskog punjača.

2. Japanski Type 10 – $9.4 milijuna dolara


Type 10 je najnoviji japanski tenk koji je ušao u službu 2012. Težine samo 48 tona, Type 10
je vrlo upravljiv s prijavljenom maksimalnom brzinom većom od 70 km/h. Kao i kod svih
zapadnjačkih tenkovi, naoružanje je glatka cijev od 120 mm koja može ispaljivati ​​domaće
streljivo ili NATO kompatibilne metke. Zaštita oklopa je modularna i koristi kompozitnu
mješavinu kaljenog čelika i keramike. U usporedbi s drugim tenkovima na ovom popisu, Type 10 može biti nešto manje sposoban protiv drugih glavnih borbenih tenkova, ali vrlo otporan na ručna protutenkovska oružja poput raketnih granata (RPG). Poput ruskih tenkova, Type 10 ima posadu od tri člana i koristi automatski punjač umjesto četvrtog člana posade. Sustav upozorenja i dispenzeri dima pružaju pasivnu zaštitu od nadolazećih vođenih protuoklopnih projektila.

1. Francuski AMX-56 Leclerc – $12.6 milijuna dolara


Ovo je glavni francuski tenk i trenutno najskuplji tenk na svijetu. Brojke o cijeni ovog tenka
uvelike variraju ovisno o tome s kim razgovarate. Kritičari unutar francuske vlade kažu da je svaki Leclerc Francusku koštao 23 milijuna dolara ili više. Tvrtke koje grade i nadograđuju ove tenkove daju konzervativniju (ali još uvijek smiješno visoku) brojku od 12,6 milijuna dolara po tenku. Leclerc je ušao u službu 1992. godine nakon 15 godina razvoja i ispitivanja. Tenk koristi modularni oklop koji se može brzo skinuti i zamijeniti. Oklop je kompozit čelika, keramike i kevlara. Zaštita na krovu kupole i bokova je vrlo debela, a tenk ima čak i redundantne električne sustave kako bi se osigurala preživljavanje. Kao i drugi zapadnjački tenkovi, Leclerc koristi top glatke cijevi od 120 mm i motor od 1500 KS. Ima samo tročlanu posadu i koristi automatski punjač vrlo sličan onom koji se koristi u južnokorejskom K2 Black Pantheru, a navodno može ispaliti 12 granata u minuti. Napredna optika i računalni sustavi čine ovo jednim od najboljih tenkova na svijetu – i najskupljim.

Izvor: Wikipedia, The Richest.com
Foto: wikimedia commons
Preneseno sa Mancave.hr

reality girl next door gives bf handjob. read this post here mrleaked.net read this post hereomgbeeg.com