Pariz 2018.: BMW Serije 3 G20

0
27

Najveća zvijezda ovogodišnjeg salona automobila u Parizu svakako je novi BMW Serije 3 oznake G20, koji je sedma generacija najpopularnijeg i najprodavanijeg modela proizvođača iz Bavarske, a u velikoj se mjeri ugledao na aktualan BMW Serije 5.

BMW Serije 3 šeste generacije u prodaji je od 2011. godine pa je novi model dočekan s velikim očekivanjima. Da odmah razjasnimo. Ispunio ih je sve, a prodaja kreće već početkom 2019. godine.

Sedma generacija najprodavanijeg modela bavarskog proizvođača ključan je model u očima kupaca. Premda gabariti nisu osjetno veći, pametnijom konstrukcijom nudi veću prostranost i bolji komfor, a obilnijom upotrebom aluminija i čelika visoke čvrstoće masa je u prosjeku smanjena za oko 75 kilograma, što osim performansama doprinosi i smanjenju potrošnje.

Po pitanju dizajna velikih iznenađenja nema. Vlasnici aktualnog modela bit će zadovoljni činjenicom da neće imati osjećaj kako im je automobil naglo ostario, a novi potencijalni kupci bit će omamljeni odličnim koktelom luksuza i sporta. Naglašeni mišići, ali istodobno elegantne linije, privlačit će znatiželjne poglede prolaznika.

BMW Serije 3 u skladu s tradicijom naglasak stavlja na dinamiku. Upravo iz tog razloga je glavnina testova u realnim uvjetima odrađena na legendarnoj stazi Nürburgring. Novi BMW Serije 3 G20 je stabilniji, brži, ali i ekonomičniji od aktualnog modela, a to je osim smanjenjem mase i naprednom platformom CLAR postignuto izvrsnom aerodinamikom s koeficijentom otpora zraka o svega 0,24.

Nositelj prodaje među benzincima bit će novi 3-cilindraš 1.5 sa 150 KS, dok će najpopularniji dizelaš 320d biti osnažen na okruglo 200 KS. Ljubiteljima sporta namijenjena je izvedba M340i xDrive nabijena na 380 KS, a novi BMW M3 pod haubom će donositi dorađenog 3-litrenog turbobenzinskog rednog 6-cilindraša oznake S58 nabijenog na 475 KS. Taj motor već je debitirao u modelu X3 M.