Pojačani nadzor prometa proteklog vikenda (15. – 17. svibnja 2020.)

0
32

Ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti Vas ili nekog drugog za cijeli život.

Policija je i tijekom proteklog vikenda nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u prometu kao što su: alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisna uporaba mobitela. Stoga su ove aktivnosti posebno usmjerene i prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“, a pod posebnim povećalom su bili i motociklisti.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava od 15. do 17. svibnja 2020. godine utvrdili su ukupno 5.928 prekršaja od čega izdvajamo:
– 396 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,79 g/kg izmjerena na području PU ličko – senjske.
– 2.906 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU šibensko – kninske, 209 km/h.
– 780 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
– 267 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko – dalmatinske, njih 64, dok je najmanji broj takvih prekršaja utvrđen u PU požeško – slavonskoj, tri takva prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka s 398 takva prekršaja, dok je najmanji broj takvih prekršaja je zabilježen u PU međimurskoj, 17 takvih prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko – dalmatinske, 103 takvih prekršaja. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU splitsko – dalmatinske, 43 takvih prekršaja.

Ako malo detaljnije proanaliziramo vidimo da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači dobi od 18 do 24 godine (93 takva prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 – 1,00 g/kg što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 38 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 40 teških prekršaja, od čega najviše:
– nedopuštena koncentracija alkohola – 19;
– upravljanje prije stjecanja prava – 14;
– upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 4;
– odbijanje ispitivanju ili liječničkom preglednu odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina – 3.

Iz tog razloga četiri vozača su zadržana u posebnim prostorijama do 12 sati te je protiv dva vozača proveden žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Od 15. do 17. svibnja 2020. na prometnicama Republike Hrvatske dogodile su se 52 prometne nesreće sa nastradalim osobama. U jednoj nesreći smrtno je stradala jedna osoba. U ostalim nesrećama ozlijeđen je 61 sudionik. Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.

Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti Vas ili nekog drugog za cijeli život.

Izvor: MUP