Pokazatelji da je vrijeme za kupovinu zimskih guma

0
9405

Zakonski rok za obavezni prelazak na zimske auto gume sve nam je bliži. Zadovoljan si zimskim gumama koje već imaš i nisi siguran trebaš li za 15. studenog kupiti nove? Saznaj kada je vrijeme da se upustiš u kupovinu novih zimskih guma.

Zašto kupiti zimske gume

Mnogo je razloga zašto su zimske gume od 15.11. do 15.4. obavezne, ali svi imaju jednog zajedničkog čimbenika – sigurnost. Naime, zbog karakteristika izrade takve su gume prilagođene temperaturama ispod 7 stupnjeva kako bi bolje prianjale na podlogama prekrivenim snijegom i ledom te smanjile šanse gubitka kontrole nad vozilom.

Ni najbolja zimska guma na svijetu ne može kompenzirati neprilagođenu vožnju, ali čak su i savjesnim vozačima potrebni dodatni urezi koji se nalaze na zimskim gumama, a čija je uloga istiskivanje akumuliranog snijega.

Kada je vrijeme za nove zimske gume

Prvi i očiti pokazatelj je njihova starost. Ako ih voziš već nekoliko sezona, vrlo su vjerojatno došle do točke kada ugrožavaju tvoju sigurnost na cesti. Stručnjaci se slažu da je pređena udaljenost od 65.000 km vrijeme za zamjenu guma.

Maksimalni životni vijek gume je 10 godina od dana proizvodnje, no sa sigurnošću možemo reći da ćeš je trebati zamijeniti puno prije isteka tog roka. Oznaka vremena proizvodnje sastoji se od 4 znamenke – prve dvije označavaju tjedan proizvodnje, druge dvije godinu proizvodnje, a pronaći ćeš ih na gumi pored oznake DOT.

Neka istraživanja sugeriraju da zimske gume treba zamijeniti kada njihova istrošenost dođe do 50%, a dobro pravilo za praćenje kvalitete jest da dubina profila na zimskoj gumi ne smije biti manja od 4mm.

Moramo spomenuti i fizička oštećenja na gumi, vrlo očit pokazatelj da s njima ne možeš nastaviti vožnju. Vozači će često voziti s čavlom ili sličnim predmetom zabijenim u gumi, ponekad bez da ga primijete. Međutim, takvo će oštećenje utjecati na postepeni gubitak tlaka u gumi, ona neće optimalno prianjati na cestu i povećat će se šanse za proklizivanjem.

I na kraju napomenimo da životni vijek gume ovisi i o tome kako je skladištena tijekom ljetnih mjeseci. Ako zimske gume spremaš s felgama, složi ih jednu na drugu, a ako su bez felgi, tada je idealno da stoje uspravno.