Preporuke policije svim vozačima

0
7897

Zbog Vaše i tuđe sigurnosti u prometu apeliramo na sve vozače i druge sudionike koji sudjeluju u prometu na cesti da svojim postupcima za vrijeme upravljanja vozilom čuvaju ne samo svoj život nego i život drugih sudionika.

Potaknuti prometnim nesrećama s najtežim posljedicama, vozačima na dva kotača skrećemo pozornost da prebrza i neoprezna vožnja, nenošenje zaštitne opreme, nepoštovanje prometnih propisa i upravljanje vozilom bez ispita ili potrebne kategorije, rezultira prometnim nesrećama u kojima dolazi do smrtnog stradavanja ili teških ozljeda kod vozača i putnika mopeda i motocikla.

Može se navesti da je prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa kao jedan od prekršaja „četiri glavne ubojice u prometu“, zajedno s vožnjom pod utjecajem alkohola, nepropisnom i neprilagođenom brzinom i uporabom mobitela u vožnji pa opet podsjećamo sve sudionike koji se prevoze u vozilu u kojem postoji ugrađen sigurnosni pojas, da isti obavezno koriste.

Kobne su posljedice izostanka percepcije o veličini ovog problema kada je stradavanje u pitanju. Moramo biti svjesni da se nevezanjem, prilikom slijetanja vozila s ceste ili prevrtanja, osobe u vozilu teže ozljeđuju. Osim toga, izuzetno su česta izlijetanja osoba iz vozila, koje gotovo u pravilu smrtno stradavaju, a oni koji su bili vezani, ostaju u vozilima s lakšim ozljedama.

Većina tih nesreća uzrokovana je prebrzom i neopreznom vožnjom samih vozača te upozoravamo da zbog vlastite sigurnosti, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu, prilagodite brzinu vozila uvjetima na kolniku, a posebice u zavojima.

Ukazujemo na nužan oprez i dosljedno poštivanje odredaba Zakona o sigurnosti prometa na cestama jer samo tako može se povećati razina sigurnosti u cestovnom prometu s naglaskom na pridržavanja ograničenja brzine, korištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača kao i putnika u vozilima, i zabrane vožnje pod utjecajem alkohola.

Stoga opet upozoravamo sve vozače da ne pridonose crnim brojkama nego da poštujući propise, u prvom redu zbog sebe samih, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu, pomognu da svako putovanje završi sretno na željenom odredištu.

Izvor: MUP