Prodaje se jedini Ferrari Enzo FXX sa cestovnom homologacijom

0
3

Premda isključivo trkaćeg karaktera, jedan je vlasnik svoj Ferrari Enzo FXX prilagodio upotrebi na cesti, a taj će užitak kupcu naplatiti čak 11 milijuna eura. Proizveden je 2008. kao jedan od svega 38 primjeraka najsnažnije izvedbe perjanice ponude ‘Propetog konjića’. Ferrari Enzo FXX od prvog je dana zamišljen kao trkaća igračka najelitnije klijentele talijanskog proizvođača.

Nije ga mogao kupiti bilo tko. Uprava Ferrarija tražila je dokaz o vlasništvu nekoliko modela kako bi se uopće stiglo na listu čekanja. Visokoturažni atmosferski 6.3 V12 ispaljuje čak 850 KS. Zvuk ledi krv u žilama, stotku hvata za manje od 2,5 s, najveća brzina iznosi 397 km/h, a za snažna kočenja zaduženi su karbo-keramički diskovi.

Model ponuđen na prodaju prošao je svega 2100 km, a vlasnik je napravio sve modifikacije potrebne za cestovnu homologaciju. Ovjes omogućava povećanje visine podnice pritiskom na gumb, kako bi mogao prijeći preko ležećih policajaca, ugrađena su svjetla, žmigavci, truba, cestovne gume i ručna kočnica.