Rezultati pojačanog nadzora vozila i vozača te akcija „Alkohol i droge“ i „Brzina“

0
90

Utvrđeni prekršaji na području Policijske uprave zagrebačke…

U noćnim satima u dane vikenda, od 15. do 18. studenog 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanja vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 530 prometnih prekršaja, od čega 72 prekršaja vozača s alkoholom, 166 prekršaja nepropisne brzine, 30 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 40 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 6 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 7 pod zabranom, 1 prekršaj upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te 208 ostalih prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
– u nedjelju, 17. studenog 2019. godine u 3.40 sati, 49-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Jelkovečke ulice u smjeru sjevera. Dolaskom do raskrižja s Bjelovarskom ulicom zaustavljen te u nadzoru vozila i vozača utvrđeno da je pod utjecajem alkohola s izmjerenom koncentracijom od 2,37 g/kg u organizmu. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva te će protiv istog biti podnijet prekršajni nalog.
– u ponedjeljak, 18. studenog 2019. godine u 2.45 sati, 48-godišnjakinja upravljala je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom autoceste A3 u smjeru zapada. U nadzoru vozila i vozača utvrđeno je da je pod utjecajem alkohola, s izmjerenom koncentracijom od 1,37 g/kg alkohola u organizmu. Ista je isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.

Prilikom provođenja akcije, 13 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 11 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je 6 osoba – test negativan, dok su se 4 osobe odbile podvrgnuti testiranju na droge.

Od 72 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 14 vozača (19,4%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 15 mladih vozača (20,8%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Izvor: Zagrebačka policija